INTERNETOM KRUŽE SLIKE SMEĆA PO VELIKOJ PLANI: Evo objašnjenja Por Verner Vebera

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2021, 10:10

INTERNETOM KRUŽE SLIKE SMEĆA PO VELIKOJ PLANI: Evo objašnjenja Por Verner Vebera

Za odnošenje smeća na teritoriji opštine Velika Plana zadužena je kompanija "Por, Verner i Veber"

Već danima na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama kruže fotografije iz Velike Plane na kojima se vide prepuni kontejneri smeća ali i velike količine smeća oko kontejnera i po ulici.

Meštani Velike Plane s pravom protestvuju i postavljaju pitanje kako je to moguće i zašto grad nije čistiji.

, kojoj je opština poverila obavljanje ove komunalne delatnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Na žalost tako će biti do 2030. godine kad ističe ugovor sa Por Verner Veberom. Svuda po gradu je đubre a leti se širi smrad već godinama unazad - jedan je od pesimističnijih komentara na društvenim mrežama.

Rukovodilac radne jedinice "Pora" u Velikoj Plani Milan Matić kaže da su oni i za vreme novogodišnjih praznika radili normalno ali da stanje "nije normalno".

- Uobičajeno je da u Velikoj Plani u zimskom periodu prikupimo oko 700 tona smeća mesečno. U decembru smo prikupili i na deponiju u Jagodinu odvezli čak 1.010 tona smeća, što je povećanje za 30 odsto. Nemam objašnjenje otkud toliko povećanje smeća, tim pre što zbog mera radi sprečavanja epidemija korone ugostiteljski objekti, pa i trgovine, rade sa značajno manjim kapacitetom u odnosu na prošlu godinu.

Matić objašnjava da su glavni krivci za prepune kontejnere vlasnici ugostiteljskih objekata, prodavnica i drugih pravnih lica.

- Po ugovoru koji smo sklopili sa opštinom, svaki poslovni prostor bi morao da ima svoju posudu za smeće. Međutim, na prste ruke se mogu izbrojati vlasnici kafana, prodavnica i sličnih objekata koji ispunjavaju tu obavezu. Naprimer, u Ulici Nikole Pašića samo jedan kafić ima dve svoje kante i više niko. A u toj ulici ima 20-30 pravnih lica. Umesto da smeće odlažu u svoje posude oni zatrpavaju kontejnere. Naravno, cenu njihovog nemara plaćamo mi i građani.

Matić upozorava i da njegova kompanija nije dužna da skuplja i odvozi građevinski otpad.

- Kao što se vidi i na većini fotografija, uz kontejnere ima kauča i drugog nameštaja, čitavih gomila grana i kabastog građevinskog otpada. Razumem ja da građani to negde moraju da odlažu ali mi to ne možemo da trpamo u kamione kojima odvozimo smeće. To bi se trebalo regulisati nekim aneksom ugovora ili posebnim ugovorom.

Po njemu, cene usluga, posebno za pravna lica, su neodržive.

- Po sadašnjem cenovniku mi naplaćujemo manje od 13 dinara po metru kvadratnom poslovnog prostora. To je daleko najniža cena u Srbiji. I nije realna. Tražićemo razgovor sa rukovodstvom opštine oko povećanja cena.

Predsednik opštine Igor Matković kaže da je postojanje problema očigledno i da će posle božićnih praznika organizovati sastanak sa predstavnicima "Pora".

- Dve stvari su nesporne: da grad mora da bude čistiji i da neće biti povećanja cena usluga građanima. Pravna lica će morati da imaju sopstvene posude za smeće a oko cene usluga koju sad plaćaju ćemo razgovarati.

U Opštini ističu da će tema tih razgovora biti i neispunjavanje pojedinih ugovornih obaveza od strane "Pora".

Česte su pritužbe građana da ni posle skoro deceniju čekanja od niške kompanije nisu dobili kante za smeće, da u gradu i po selima nema dovoljno kontejnera i da su oni često postavljeni predaleko.

Nesporna činjenica je i da pojedini građani smeće ne odlažu u kontejnere već ga bacaju pored njih, pa ga posle raznose psi, mačke i vetar. Kao i da JKP "Miloš Mitrović", koje je takođe zaduženo za čistoću grada, nema dovoljan broj radnika koji su angažovani na tim poslovima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.