Hrvatska pristupila EU

Izvor: Vesti-online.com, 09.Dec.2011, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska pristupila EU

Ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji potpisali su danas u Briselu predsednik i premijerka Hrvatske, Ivo Josipović i Jadranka Kosor i čelnici 27 članica EU .

Josipović i Kosor su na svečanosti koju je prenosila i Hrvatska radiotelevizija (HRT), potpisali dva akta: pristupni ugovor i završni akt sa spiskom onoga što je dogovoreno tokom pregovora o članstvu u EU.

U govorima na hrvatskom jeziku Josipović i Kosor su istakli da je današnji dan istorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za Hrvatsku.

- Zadovoljstvo mi je i čast prisustvovati ovom velikom događaju, pogotovo što je Republika Hrvatska ovog leta proslavila 20 godina nezavisnosti. Ovo je vrhunac afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni - istakla je hrvatska premijerka Jadranka Kosor i dodala da Hrvatski uspeh otvara vrata i susednim zemljama za ulazak u Evropsku uniju. Takođe je istakla da hrvatski jezik sada postaje 24. službeni jezik EU.

Zagreb: Protesti zbog pristupanja EU

Predsednik Josipović je ukazao da Hrvatskoj treba više, a ne manje Evrope, i da će nova vlada koja će biti formirana posle prošlonedeljnih izbora, "nastaviti reforme sa novim poletom i nastaviti da ide evropskim putem" i istrajati u sprovođenju zakona.

Predsednik Saveta Evrope Herman van Rompej i premijer Poljske - predsedavajuće EU, Donald Tusk kao zajednički domaćini ceremonije potpisivanja, čestitali su Hrvatskoj uspeh. Tusk je rekao da je Hrvatska pokazala odlučnost, sposobnost, hrabrost i veliki nivo sposobnosti, a Van Rompej je ukazao da današnji čin nije kraj procesa.

Posle potpisivanja, predstavnici Hrvatske će prvi put moći da prisustvuju zasedanju šefova država ili vlada EU - u svojstvu aktivnih posmatrača. Takav status će Hrvatska imati do 1. jula 2013. godine kada bi trebalo da postane 28. punopravna članica Evropske unije. Pristupni ugovor treba da se ratifikuje u svim zemljama - članicama EU.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.