Hrvati se naoružavaju

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 09:57

Hrvati se naoružavaju

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u poslednje tri godini beleži porast broja zahteva za izdavanje dozvola nabavku oružja.

Prema podacima MUP-a, u vlasništvu građana je 314.783 komada oružja, od čega 18.705 dugog i 85.963 kratkog vatrenog oružja te 34.550 komada oružja kategorije C koje služi za glasne pucnjeve i 6565 bitnih delova oružja.

Ovi podaci, ističu u MUP-u, obuhvata i oružje koje pripada policajcima, pripadnicima oružanih snaga i pravosudne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije, zaštitarima, sportskim streljačkim i streličarskim organizacijama te pripadnicima drugih državnih tela koji su ovlašćeni držati i nositi oružje.

Za držanje je u Hrvatskoj registrovano 47.470 komada oružja, za držanje i nošenje 232.415, dok je za 34.898 komada oružja izdata potvrda o prijavi oružja kategorije C, naveli su iz MUP, prenosi Hina.

U policiji napominju da Zakon o nabavci i posedovanju oružja omogućava nabavku oružja i u svrhu sakupljanja, međutim takvo oružje se ne može nositi niti se za njega može nabavljati municija. Isti zakon, dodaju u MUP-u, ne propisuje ograničenja u smislu broja komada oružja koje građani mogu nabaviti.

Podaci s kojima raspolaže MUP ukazuju da je protekle tri godine narastao broj podnetih zahteva za izdavanje odobrenja za nabavu oružja. Tokom 2020. podneseno je 18.392 takvih zahteva, a u narednoj godini njih 20.057. MUP je tokom prosle godine primio 21.226 zahteva za nabavku oružja, dok je do 22. februara ove godine podneto 1.893 takva zahteva.

MUP precizira da građani najčešće nabavljaju oružje radi lova, dok je lična sigurnost druga najzastupljenija kategorija. Treća po redu je sportsko streljaštvo, dodaje policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.