Hrvati isključuju RTL?

Izvor: RTS, 02.Feb.2012, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati isključuju RTL?

Hrvatsko veće za elektronske medije kažnjava RTL privremenim isključivanjem iz etra. RTL nije stigao da na vreme uskladi program sa dokumentom na osnovu kojeg je pre sedam godina dobio frekvenciju. Propala i poslednja runda pregovora dve strane.

Pregovori hrvatskog veća za elektronske medije i televizije RTL su propali, što, praktično znači da će ovo regulatorno telo uskoro narediti isključivanje predajnika te televizije. RTL bez komentara na ove najave.

Problem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je izbio kada RTL nije uspeo da uskladi program sa "programskom osnovom" na osnovu koje je 2005. godine dobio frekvenciju za emitovanje na teritoriji Hrvatske.

Ključni problem je količina informativnog programa koji emituje RTL, u čijoj programskoj šemi informativni program učestvuje sa osam umesto planiranih 18 odsto ukupnog programa.

Predsednik Veća za elektronske medije je odbacio tvrdnje da je povod za isključenje ove televizije bio serijal srpskih filmova koje je RTL nedavno na svom programu pustio bez prevoda.

"Ne preostaje nam drugo do RTL-Televiziju isključiti iz etra. U ovom trenutku ne mogu kazati koliko će dugo trajati mrak na njihovom kanalu, jer ćemo to odlučiti u roku od dve sedmice... Ali, da, mogu potvrditi da smo prisiljeni na ovako drastičnu meru zbog toga što su se ljudi s RTL-Televizije sistematski pravili gluvi na naše opomene", rekao je Zdenko Ljevak, predsednik Veća za elektronske medije.

"Hoće li se RTL-Televizija isključiti na dan, nedelju ili mesec, u ovom trenutku ne mogu kazati. O tome ćemo odlučiti na sastanku Veća, a moj stav je da im se dozvoli ponovno uključenje u program tek kada isprave sve nedostatke", rekao je Ljevak.

RTL televizija tvrdi da nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje o isključivanju iz etra.

"RTL Hrvatska dobila je informaciju o privremenom oduzimanju koncesije RTL Televizije od medija. RTL Hrvatska je primila k znanju izjavu predsednika Veća za elektronske medije da nikakva službena odluka nije donesena... Ne vidimo razlog zašto bi naša koncesija trebala biti privremeno ili trajno oduzeta", navodi se u saopštenju RTL-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.