Hoće poslati? Ne kažem da neće, ali...

Izvor: B92, 26.Jan.2023, 16:08

Hoće poslati? "Ne kažem da neće, ali..."

Ministarka spoljnih poslova Francuske, Katarina Kolona stigla je u Odesu, u okviru napora Pariza da ojača svoje odnose sa Kijevom.

Unesko je u sredu stavio istorijski centar Odese na listu ugrožene svetske baštine. Kolona svojom posetom želi da pošalje poruku Moskvi usred strahovanja da bi Rusija mogla da pokrene ofanzivu u Odesi skoro godinu dana nakon početka invazije kako bi Ukrajini oduzela ključni izlaz na more.

"Odesa nije samo ukrajinski grad, ona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je proglašena svetskom baštinom"

"Ako je cilj Rusije zaista da liši Ukrajinu svakog pristupa moru, ona će jednog dana morati da ode čak do Odese, znajući da je Odesa prozor za dalju destabilizaciju Moldavije, Rumunije i evropske teritorije u celini. ", rekao je francuski diplomatski izvor novinarima uoči posete.

Ideja je da se pokaže da Odesa nije samo ukrajinski grad, već i grad koji je proglašen svetskom baštinom", dodao je on.

Takođe će verovatno razgovarati o tome da li je Francuska spremna da isporuči tenkove Lekler nakon što su se SAD i Nemačka obavezale da će snabdevati Ukrajinu tenkovima sopstvene proizvodnje.

Francuska je do sada pristala da pošalje borbena oklopna vozila AMKS-10 RC.

Paris tvrdi da, za razliku od nemačkih Leoparda, koji su u vlasništvu mnogih evropskih armija i sa do dve hiljade na raspolaganju, postoji samo 200 Leklerk tenkova.

Takođe, više se ne proizvode.

Francuski izvori kažu i da je Leklera teško održavati, što otežava stvaranje logističkog lanca u Ukrajini.

Vlada je saopštila da razmatra zahtev i da će uskoro doneti odluku.

"Ne kažem da se to neće desiti, ali ne mislim da bi to napravilo veliku razliku", rekao je diplomata i dodao da je Kijev jasno stavio do znanja Francuskoj da uglavnom očekuje odbrambene i radarske sisteme i municiju od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.