Hoće li Tesla postati svetac?

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Tesla postati svetac?

Mada Nikola Tesla već više od pola veka nema svoju večnu kuću koja bi bila u skladu sa iskonskim pravoslavnim hrišćanstvom, Teslina naučna fondacija iz Filadelfije u SAD pokrenula je inicijativu da Srpska pravoslavna crkva ovog svetskog velikana proglasi za sveca.

Predlog je početkom juna upućen patrijarhu Irineju (Gavriloviću) i Svetom arhijerejskom sinodu SPC. U Crkvi pak podsećaju da kanonizaciji prethodi ispunjenje molitvi verujućeg naroda (za ozdravljenje na primer) >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nad večnim počivalištem kandidata za sveca, kao i da njegov svetiteljski kult zaživi među pravoslavnim hrišćanima - Srbima.

Neophodno je takođe da kandidat istinski bude duboko verujući čovek tokom ovozemaljskog života ili da je kao takav postradao za veru i narod.

- Uz sve poštovanje Nikole Tesle kao jednog od najvećih umova sveta, nema šanse da on bude upisan u diptih svetih samo na osnovu inicijative, bez obzira na to koliko potpisnika ima taj ili bilo koji drugi predlog. Kad se već govori o Tesli, neophodno je pre svega njegov zemni prah dostojno sahraniti, a potom i konačno razjasniti razne kontroverze koje postoje oko Teslinih stavova u vezi sa Bogom i verom - izjavio je za "Vesti" episkop kanadski Georgije (Đokić).

Ovaj vladika je još 2006. godine na Svetom arhijerejskom saboru SPC prvi pokrenuo inicijativu da se urna sa zemnim prahom Nikole Tesle, koja se nalazi u Teslinom muzeju u Beogradu, pohrani u portu Spomen-hrama "Svetog Save" na beogradskom Vračaru i da se nad njom Tesli podigne veličanstven spomenik, poput monumenta Svetog Save ili Vožda Karađorđa, koji već postoje u blizini tog hrama. Episkopski sabor je inicijativu vladike Georgija podržao i uputio predlog nadležnim vlastima Beograda, ali su gradski oci to odbili.

Inicijatori iz Filadelfije obrazlažu da je obožavanje Nikole Tesle podignuto u nebeske visine i da zato njegovi mladi obožavaoci širom sveta predlažu da on bude proglašen za sveca. Navode i da je predlog potpisalo "nekoliko stotina teslijanaca", kao i da je podrška ideji "stigla iz Brazila, iz Holandije, iz Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i Srbije".

- Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like su uvek govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga. Na njihov nagovor počeo sam pre pet godina da sakupljam potpise i sa njima otišao kod sveštenika, koji me je posavetovao da predložimo da SPC kanonizuje Teslu kao sveca, izjavio je Nikola Lončar iz Filadelfije, prvi čovek Tesline naučne fondacije.

Dr Milena Bajić iz Čikaga kaže da samo na Guglu o Tesli ima 15 miliona informacija.

- Mladi humanitarci smatraju da Tesline ideje o slobodnoj energiji predstavljaju otkriće koje može da dovede do spasenja civilizacije od zagađenja i zato Teslu predlažu za sveca - kaže dr Bajić.

U episkopatu SPC objašnjavaju da put kanonizacije počinje od verovanja naroda, preko parohijskih sveštenika do nadležnog episkopa, koji detaljno istražuje i obrazlaže žitije kandidata za sveca. Potom predlog upućuje Saboru SPC, čija komisija svoju saglasnost dostavlja Svetom arhijerejskom saboru. Ukoliko Sabor SPC utvrdi da je predložena ličnost dostojna oreola, donosi se odluka o proglašenju za svetitelja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.