Helga Šmit biće nova šefica OEBS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2020, 12:41

Helga Šmit biće nova šefica OEBS

Nakon pola godine bez rukovodstva, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nalazi se pred rešenjem za popunjavanje

najviših funkcija, od kojih bi mesto generalnog sekretara moglo pripasti nemačkoj diplomatkinji Helgi Šmit.

Na Samitu OEBS, koji počinje sutra, a označava kraj jednogodišnjeg predsedavanja Albanije, prema pisanju bečkog dnevnika „Prese“, gotovo je izvesno da će Šmit biti izabrana za novog generalnog sekretara organizacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Stalni savet OEBS, izvršno telo organizacije, doneo je ranije odluku da se o imenovanju rukovodioca četiri najviše funkcije u organizacije odluči tokom Samita.

Nemica Šmit je već pominjana kao favorit za mesto generalnog sekretara OEBS.

Ona je prva žena koja je od 2016. bila generalni sekretara Spoljne službe EU. Šmit je studirala u Beču i učestvovala je u pregovorima o nuklearnom sporazumu sa Iranom 2015.

Od isteka mandata pa do sada nije bilo konsenzusa o imenovanju novih funkcionera OEBS.

Tako nije produžen mandat dosadašnjem generalnom sekretaru OEBS Tomasu Gremigeru, ali ni šefu Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), visokom komesaru za manjinsak prava i izaslaniku za slobodu medija.

Što se ostalih funkcija tiče, Portugalka Tereza Ribiero, aktuelni državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala, trebalo bi da bude izabrana za novog izaslanika za slobodu medija OEBS.

Italijan Mateo Mekaki, bivši poslanik, trebalo bi da preuzme mesto šefa ODIHR, a bivši šef kazahstanske diplomatije i aktuelni ambasador Kazahsana u Švedskoj, Kairat Abdrakhmanov, trebalo bi da bude novi visoki komesar za nacinalne manjine.

Po prvi put u istoriji OEBS od sutra, na dva dana, ministarski Samit će, zbog pandemije korona virusa, biti održan virtualno.

Samit označava kraj albanskog predsedavanja i uvod novog predsedavajućeg Švedske, koja će voditi OEBS tokom iduće godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.