Guvermer kao potrošna roba

Izvor: Blic, 02.Avg.2012, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guvermer kao potrošna roba

Dejan Šoškić, guverner NBS će još najviše tri meseca provesti na tom radnom mestu. “Ovo mi je deveti guverner sa kojim sam sarađivao i ko zna sa koliko njih ću još imati posla” juče mi na jutarnjoj kafi reče jedan od najuglednijih ekonomskih kolega novinara.

Međutim ni on, ni ja (koji sam sarađivao sa nešto manje prvih ljudi centralne banke) nećemo po dobrome pamtiti način odlaska Dejana Šoškića. Nijedan od nas dvojice nije prijatelj sa bivšim guvernerom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pa da baš za njim žalimo, ali nacrt Zakona o NBS koji će se naći danas pred poslanicima duboko narušava nezavisnost ove institucije. koja je ne ocenjujući vrednosno posao koji su odradili guverner i njegovi saradnici, prethodnih godina zaista bila imuna na brojne zahteve iz Nemanjine 11.

Na stranu što je ovakvim odnosom prema centralnoj banci zabrinuta cela stručna javnost i iz MMF-a stižu nagoveštaji da će aranžman sa ovom institucijom biti značajno ugrožen.

Ono što je još pesimističnije jesu predviđanja bankara koji smatraju da će NBS ubuduće otkupljivati hartije od vrednosti od države, opština i javnih preduzeća što nije ništa drugo nego primarna emisija, odnosno štampanje para kakvo smo imali tokom devedestih.

Na ovaj način vlast ne samo da želi da se reši Dejana Šoškića koji im nije po volji, nego hoće da ima i legitimno pravo da raspolaže i deviznim rezervama. Delimično ohrabrenje je nedavna izjava Aleksandra Vučića da niko nema nameru da se igra deviznim rezervama.

Bez obzira na motive, ovakava smena prvog čoveka NBS, ma kako se on zove, ne priliči ozbiljnoj državi koja planira da nastavi evrointegracije i da se modernizuje po najvećim svetskim standardima.

Ovako, jedini kontakt s tom Evropom, kojoj konačno svi nepodeljeno strepimo, je da joj zabijemo prst u oko toliko jako da poželi da nas nikad više ne vidi.

Povezane vesti: Dušanovo pravo Bačene pare Đaci već položili Beg od stvarnosti Oprana memorija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.