Građani Srbije, spremite se: Biće pakleno

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 18:12

Građani Srbije, spremite se: Biće "pakleno"

U Srbiji danas toplo sa temperaturom do 34 stepena, a od 16. do 20 . jula očekuju nas visoke temperature od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

To je saopštio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

"Najniža temperatura biće od 11 do 19 stepeni, a najviša 34. U Beogradu sunčano sa slabim do umerenim vetrom zapadnih smerova i temperaturom od oko 19 do 34. U Srbiji će ove sedmice biti sunčano i toplo, a pljuskovi sa grmljavinom mogući su u četvrtak posle podne, uveče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i noću, naročito na severu".

U Beogradu u narednih sedam dana sunčano, a najtoplije biće u sredu i četvrtak, sa temperaturom od 36 do 38 stepeni. U četvrtak uveče mogući su pljuskovi s grmljavinom - navodi RHMZ i dodaje da se u sedmici od 16. do 20. jula očekuju temperature od 35 do 40 stepeni i u velikim gradovima tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni.

Visoke temperature mogu negativno uticati na zdravlje, te lekari upozoravaju da bi se trebalo kloniti vrućine koliko god je to moguće u najtoplijem delu dana, od 11 do 17 sati.

Doktori savetuju da su na visokim temperaturama prvi na udaru krvni sudovi, jer se šire, a kao posledica toga može doći do pada krvnog pritiska, što može biti prečica za infarkt i šlog. Ipak, gde god da boravite, sa sobom uvek morate imati flašicu vode.

Važno je zaštititi se i od sunčanice i UV zračenja tako što ćete pre svakog izlaska naneti kremu sa zaštitnim faktorom, nositi šešir sa širokim obodom ili kačket i naočare za sunce. Trebalo bi nositi laganu odeću od prirodnih materijala, poput lana i pamuka svetlih boja, koje reflektuju sunčeve zrake i omogućavaju da koža slobodno diše.

Pored svega ovoga, unos tečnosti je takođe bitan, zato treba što više unositi negaziranu vodu i napitke koji sadrže minerale, zatim čaj, ceđene sokove i limunadu. Iako je kafa omiljeni napitak, tokom vrelih dana bi je trebalo izbegavati jer je diuretik i podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, što može dovesti do dehidratacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.