Google ne može prisvojiti reč Glass

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google ne može prisvojiti reč "Glass"

Googleov pokušaj da registruje reč "Glass" kao zaštitni znak njegovih elektronskih naočara blokiran je od strane Agencije za patente i žigove.

Firma je samo jedna u dugačkom redu onih koji bi da registruju takvu reč, a stručnjaci kažu da je Glass "suviše generički" da b mogao biti patentiran.

Google, s druge strane, tvrdi da se reč odnosi na celi uređaj, što uključuje i okvir, a ne samo komponente od stakla.

Iako je Google već registrovao termin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Google Glass" kao zaštitni znak, izveštaj objavljen u Wall Street Journal ove nedelje otkriva da je Agencija za patente i žigove blokirala pokušaj da se registruje i reč "Glass".

Prema izveštaju, glavni istražitelj imao je dve primedbe: prva se odnosila na to da su mnoge firme registrovale nazive proizvoda koji u sebi sadrže tu reč, pa bi to moglo da zbuni korisnike.

Druga primedba je bila ta da je reč "glass" (staklo) samo deskriptivan, generički termin koji ne može biti zaštićen prema američkom federalnom zakonu.

Googleovi advokati napisali su pismo od 1.928 strana vladi kao odgovor na odluku Agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.