Godišnjica Bitke na Kadinjači

Izvor: Studio B, 29.Nov.2014, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Bitke na Kadinjači

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Kadinjači je obeležena 73. godišnjica bitke u kojoj je 29. novembra 1941. godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku.

Istorija beleži da je bitka na Kadinjači, koja se odigrala na današnji dan 1941. godine, trajala nepuna dva sata. Srpski istoričari su do sada utvrdili imena 160 poginulih boraca Radničkog bataljona i Posavskog bataljona i Oraške čete.

Bitka na Kadinjači označila je kraj Užičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Republike koja je trajala od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine i u istoriji je zabeležena kao prva slobodna teritorija u porobljenoj Evropi početkom Drugog svetskog rata.

Parastos izginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su delegacije Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije, SUBNOR-a, Grada Užica i potomaka boraca.

Na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen kompleksu Kadinjača, ispred Vlade Republike Srbije govorio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, koji je istakao da je Srbija ponosna na svoju antifašističku prošlost i podsetio da je fašizam najveće zlo u istoriji čovečanstva.

"Heroji Kadinjače su svesno dali svoje živote boreći se protiv fašizma, da ga mi ne bi doživeli u obliku kakav je bio tada. Zato smo danas ovde u znak sećanja na njih i obaveze da se protiv tog zla moramo boriti i dalje. Fašizam je izgubio rat pre 69 godina, ali nije poražen. Ima ga danas svuda u svetu i moramo mu se suprostaviti na svakom mestu kada ga uočimo", poručio je Popović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je na ratna stradanja Radničkog bataljona u odbrani Užičke republike i istakao da se Užice sa ponosom seća heroja Kadinjače.

"Ponosni smo na 67 dana Užičke republike, koja je bila velika podrška jačanju antifašističkog fronta u Evropi. Borci Radničkog bataljona su imali hrabrost da brane svoje ideale i uverenje da je u ime budućih generacija ispravno žrtvovati sopstveni život", istakao je Petković.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.