Galijašević: Incko nastavlja Prvi svetski rat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2021, 16:09

Galijašević: Incko nastavlja Prvi svetski rat

Odluku odlazećeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopunu zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević vidi kao poziv na ratne sukobe.Galijašević je za Tanjug rekao da, prema takozvanim bonskim zaključcima, Incko nema nikakva ovlašćenja da donosi zakone, ali da se, nažalost, kod nas ustalila praksa da se visoki predstavnik ponaša i kao zakonodavac i kao ustavotvorac.

"Ovo pitanje je moralo biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razrešeno na nivou naroda u BiH obzirom na to da postoji dovoljno razloga da povedu debatu o pitanjima rata i nekim spornim događajima o kojima sada na svim stranama postoji dovoljno informacija za ozbiljniju debatu i konačno raščišćavanje tih pitanja", rekao je Galijašević.

Naveo je da Incko donosi zakon u trenutku kada je njegova ostavka davno usvojena i kada je već određen novi visoki predstavnik.

Galijašević je ocenio da je čudno da je Incko ovu odluku doneo na isti dan kada je Austrougarska monarhija uputila ultimatum Srbiji 1914. godine, koji će u stvari biti uvod u Veliki rat.

Dodao je da su Incko i politika koja stoji iza njega uspeli da jedan evidentno međuetnički sukob Bošnjaka i Hrvata oko pitanja izbornog zakonodavstva prebace na polje sukoba Srba sa međunarodnom zajednicom, zapravo sa celim Zapadom.

Kako je rekao, ovo što radi Incko vraća nas u ružne istorijske događaje i pokazuje da prethodni ratovi nisu završeni.

"Incko u stvari nastavlja Prvi svetski rat i ideju aneksije BiH koja nema utemeljenja ni u Dejtonskom sporazumu ni u takozvanim bonskim zaključcima iz 1997. godine, na koje se Incko poziva", smatra Galijašević.

Naveo je da se u tački na koju se Incko poziva kaže: 'Mi pozdravljamo odluku visokog predstavnika Karlosa Vestendorfa (bivši visoki predstavnik u BiH) da donosi obavezujuće odluke i mere" i dodao:

"Znaju li u Austriji, zna li Incko, znaju li na zapadu koji ga podržava u ovome šta su odluke, šta mere, a šta zakoni. U toj odluci jasno je rečeno 'pozdravljamo nameru da se uloga visokog predstavnika u interpretaciji Dejtonskog sporazuma podrži merama i pojedinim odlukama'. Ovde nije reč o interpretaciji već o menjanju, o novim zakonima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Perišić: Inckova odluka sumrak razuma, mora da bude poništena

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2021

BEOGRAD - Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je da je odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o dopuni zakona o "nametanju genocida" sumrak razuma i da ona mora da bude poništena.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.