Izvor: B92, 30.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GREJEM BLUIT O ISTRAGAMA PROTIV OFICIRA VOJSKE I POLICIJE

Beograd -- Bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic finansirao je, sa bankarskih racuna u Grckoj i Kipru vojne, paravojne i policijske snage koje su ratovale u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, saopstili su tuzioci Haskog tribunala u najnovijem dokumentu. Sistem tajnog finansiranja kojim se Milosevic sluzio bice dokazan obimnom bankarskom dokumentacijom koja razotkriva taj sistem i odredjene transakcije, navodi se u zahtevu glavnog tuzioca Karle del Ponte da se Milosevicu na jedinstvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesu sudi za sve zlocine za koje je optuzen.

Bivsi direktor Beogradske banke Borka Vucic za B92, medjutim, tvrdi da se nije obavljalo finansiranje vojnih snaga tokom ratova u bivsoj Jugoslaviji preko Beogradske banke na Kipru jer, kako naglasava, to nije bilo moguce bez njenog znanja. Ona sumnja da je Milosevic bio u stanju da tako nesto uradi: "Svaki nalog koji je placan morao je da ima dva potpisa iz Centralne banke Kipra. Oni su mapu gledali da vide gde idu pare, znaci takve su bile kontrole. Imali su grdne muke oko nas...

Jedino, ako je imao neko svoju banku, neku ratnu banku, kao sto ima ovaj Bin Laden. Ali, ja to ne verujem, ja Milosevica znam, on nikad nije nista potpisivao, on je covek koji nije radio finansijske stvari. Zna se ko je to radio, kome to pripada - vojsci"!

Zamenik glavnog tuzioca Grejem Bluit u ekskluzivnom razgovoru za B92 nije zeleo da komentarise ovu vest, ali je zato bio spreman da odgovori na pitanje koje se ticu oficira Vojske i policije koji se, kako su prenele agencije njegovu izjavu od pre dva dana, nalaze pod istragom medjunarodnog suda. Bluit tvrdi da je njegova izjava izvucena iz konteksta i da su generali Nebojsa Pavkovic i Sreten Lukic pomenuti u "predsudskom postupku kao clanovi zajednickog zlocinackog poduhvata sa Slobodanom Milosevicem u zlocinima pocinjenim na Kosovu". "Da je optuznica podignuta kasnije, onda bi verovatno svi ucesnici tog poduhvata bili imenovani u optuznici, ali posto je ova optuznica starija, to se nije dogodilo", kaze Bluit. On je takodje rekao da "ne mora da znaci da ce sve osobe imenovane kao ucesnici zajednickog zlocinackog poduhvata biti optuzene za ratne zlocine, ali ne znaci i da nece". Na pitanje da li ce oni biti ispitivani ili hoce li biti pozvani da svedoce u sudskom procesu protiv Milosevica Bluit odgovara: "U odredjenom vremenskom periodu moguce je da zatrazimo razgovor s tim ljudima, ali to takodje ne mora da bude slucaj. Optuznica protiv Milosevica je vec podignuta tako da nama nisu neophodne te izjave da bismo ih dodali dokazima u slucaju protiv njega. Mozda cemo to uraditi zbog kompletiranja. Mozda je relevantnije da se to uradi sto pre, ali mi cemo sagledati situaciju kako slucaj napreduje, ali to ne znaci da ce svi oni biti ispitivani, niti da ce biti optuzeni", rekao je Bluit.

Vest da se generali Vojske i policije Nebojsa Pavkovic i Sreten Lukic nalaze pod istragom Haskog tribunala i da se jos 6 oficira pominje u optuznici protiv Slobodana Milosevica navela je predsednika Jugoslavije Vojislava Kostunicu da upozori britanskog premijera Tonija Blera da pokretanje istrage nece doprineti stabilizaciji prilika u regionu.

Vojska Jugoslavije se nije oglasila, ali je republicki MUP u svom saopstenju stao u odbranu generala Lukica, tvrdeci da je on svoju duznost na Kosovu obavljao profesionalno, korektno i u granicama zakona i pravila sluzbe. Komentarisuci reakcije koje u poslednja dva dana stizu od vlasti u Beogradu, zamenik tuzioca Haskog tribunala Grejem Bluit kaze da su one preterane. "Ako se prouce komentari koji su saopsteni na pres-brifingu u sredu, sasvim je jasno da su komentari potpuno izvuceni iz konteksta i sigurno ne zasluzuju takve reakcije kakve se trenutno cuju u Beogradu. Mislim da je to preterana reakcija i sigurno ne ugrozava nasu saradnju. Pitanje je bilo jednostavno, kakav je status osoba imenovanih u predsudskom postupku, koji je javan dokument, a odgovor je bio da su oni na tom saslusanju imenovani kao clanovi zajednickog zlocinackog poduhvata. Mislim da ta izjava ne bi trebalo nista da promeni u odnosima Haskog tribunala i vlasti u Beogradu", izjavio je Bluit.

Glavni tuzilac Haskog suda Karla del Ponte u petak stize u Pariz, gde ce francuskom predsedniku Zaku Siraku, uoci njegove posete Beogradu, izloziti svoju ocenu saradnje Jugoslavije s Tribunalom. Del Ponte ce insistirati da i Sirak utice na beogradske sagovornike iz Savezne vlade da ispune zahteve Tribunala. Zahtev Del Ponte bice i da se razgovor o obavezi saradnje s Haskom tribunalom u Beogradu ne zavrsi verbalnim odobravanjem. U obracanju Generalnoj skupstini Saveta bezbednosti UN Del Ponte je izjavila da se general Ratko Mladic, optuzen za genocid u Srebrenici, nalazi u Jugoslaviji. Zvanicnici SRJ su to demantovali, a Bluit, na pitanje da li je Tribunal vlasti u Beogradu obavestio o tacnoj lokaciji gde se Mladic nalazi, kaze: "Ne posedujemo informaciju o njegovoj tacnoj lokaciji, ali ostali znaju. Mi nismo informisali beogradske vlasti o njegovoj tacnoj lokaciji, ali smo uvereni da zvanicnici znaju gde se on nalazi. Informacija koju imamo je da su ti izvestaju nesto vise od glasina. Verujemo da je poznata lokacija gde se nalazi Mladic, verujemo da je nasa informacija pouzdana i iznenadjeni smo izjavama da on nije u Beogradu", kaze Bluit.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.