GASOVOD JE POKLON SRBIJI

Izvor: Kurir, 19.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GASOVOD JE POKLON SRBIJI

S ruskim gasovodom Srbija će postati ključni igrač i glavni distributivni centar gasa u regionu, tvrdi funkcioner DSS Nenad Popović

BEOGRAD - Nenad Popović, funkcioner Demokratske stranke Srbije, tvrdi za Kurir da je sporazum s Rusijom o izgradnji magistralnog gasovoda "Plavi potok" od najvećeg značaja za našu zemlju. Kada smo Popovića juče pozvali, zatekli smo ga upravo u Rusiji.



Šta konkretno znači taj projekat ruskog gasovoda?

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
- To je ugovor od najvećeg ekonomskog interesa za Republiku Srbiju koji nam osigurava energetsku bezbednost u periodu od najmanje 30-40 godina. Naglašavam, od najvećeg značaja!



Da li to znači da će Srbija postati lider jugoistočne Evrope u energetici?


- Moram da podsetim da je cena nafte veća nego ikad dosad, a očekuje se i dalje poskupljenje. Očekuje se da će cena barela u narednih četiri do pet godina skočiti za 50 do 70 procenata. To znači da će onaj ko bude imao direktne odnose sa najvećim svetskim proizvođačima nafte i gasa biti u ogromnoj prednosti nad ostalim zemljama.

Da li to znači da ćemo, ako potpišemo ugovor sa Rusima, osim gasa dobijati i jeftiniju naftu?

- Naše rafinerije i dan-danas uglavnom prerađuju rusku naftu, ali je ne dobijamo direktno od Rusa, već tu postoje kojekakvi posrednici. U slučaju da potpišemo ugovor sa "Gaspromom", dobijali bismo naftu direktno, bez posrednika i preprodavaca.



Otkud ovoliki otpor iz evropskih zemalja da gasovod prođe preko Srbije?


- Pa, ipak bih rekao da se sve evropske zemlje trude da zbog svoje energetske bezbednosti potpišu dugoročne ugovore s "Gaspromom". To je pre svega interes svih u Evropi, van ili unutar EU.

Kakva je budućnost Srbije ukoliko se ostvari ruski projekat magistralnog gasovoda preko njene teritorije?

- Ponoviću samo da će one zemlje koje u narednom periodu budu osigurale stabilne izvore snabdevanja energentima u bliskoj budućnosti biti u ogromnoj prednosti u odnosu na druge zemlje u okruženju.[ antrfile ]

GASOVOD "NABUKO" JE NA VEOMA DUGAČKOM ŠTAPU

Kakve su šanse da propadne projekat "Plavog potoka" i pobedi konkurentski "Nabuko", koji bi iz drugog pravca dovodio iranski gas?

- Mislim da je gasovod "Nabuko" na dugačkom štapu i smatram da je mala mogućnost da on bude ostvaren. S druge strane, "Gaspromov" projekat je bukvalno poklon za državu Srbiju. Sa ovim gasovodom Srbija će postati ključni igrač i glavni distributivni centar gasa u regionu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.