Fejt: Misija se povukla sa severa

Izvor: B92, 23.Feb.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Misija se povukla sa severa

Prizren, Priština -- Predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt potvrdio je da je misija EU "privremeno povukla svoje osoblje" iz severnog dela Kosova.

"Privremeno smo povukli svoje osoblje, ali ćemo zadržati jednu kancelariju na severu", rekao je Fejt novinarima u Prizrenu i dodao da se nada će "uslovi uskoro dozvoliti da nastavimo sa našim aktivnostima". Neimenovani međunarodni zvaničnik potvrdio je u izjavi Rojtersu da je mali tim EU premešten pre nedelju dana iz severnog dela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovske Mitrovice zbog "bezbednosti".

Rojters prenosi da je kancelarija EU u severnom delu prazna, zaključana i da je čuvaju dva policajca srpske nacionalnosti.

Britanska agencija podseća da je u utorak nekoliko stotina lokalnih Srba zapalilo dva kontrolna punkta na administrativnoj granici centralne Srbije sa Kosovom zbog čega je Kfor intervenisao, a policija UN i carina povukla na 24 sata sa oba punkta.

Fejt je apelovao na kosovske Srbe da sarađuju sa misijom EU.

"Hteo bih od srpske zajednice da zatražim da bude velikodušna i okrene list i unapred se raduje saradnji sa nama", rekao je holandski diplomata.

Fejt je u utorak, dva dana pošto su kosovski Albanci jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, doputovao u Prištinu zajedno sa šefom buduće misije EU u pokrajini (Euleks) Iv de Kermabonom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Unija misiju Euleks šalje na Kosovo bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a na osnovu jednostrane "kreativne interpretacije" rezolucije 1244 i uprkos oštrom protivljenju Srbije i Rusije.

Komandant Kfora na severu pokrajine

Komandant KFOR-a general Gzavije de Marnak posetio je danas jedinice međunarodnih snaga stacionirane u severnom delu Kosova.

"Komandant KFOR-a je posetio dve jedinice u Leposaviću i Zubin Potoku. Sastao se sa vojnicima i policajcima UNMIK-a i Kosovske policije službe", navodi se u saopštenju službe za informisanje KFOR-a.

Dodaje se da je general de Marnak posetio i još neke kontrolne punktove KFOR-a u severnom delu Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.