Eštonova objedinjuje evropske obaveštajce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2010, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonova objedinjuje evropske obaveštajce

BRISEL - Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton namerava da u okviru reorganizacije evropskih spoljnopolitičkih institucija oformi jedinstveno telo koje bi se bavilo prikupljanjem obaveštajnih podataka, pišu danas briselski mediji.

EU trenutno ima tri službe koje se bave obaveštajnim radom, od kojih su dve u okviru Saveta EU i jedna pod kontrolom Evropske komisije.

Prema planu o formiranju Službe za spoljnu akciju EU, koji je načinila Eštonova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove tri službe našle bi se pod istim krovom.

Detalji o sastavu, načinu rada i mandatu novog obaveštajnog tela EU još nisu poznati i nejasno je gde bi se nalazila njegova centrala, kao i ko bi ovom službom upravljao.

Dosadašnje obaveštajne strukture svoje izveštaje dostavljale su Komitetu za politiku i bezbednost koji čine diplomate iz svih 27 država članica i koji se sastaje redovno u okviru Saveta EU da bi raspravljao o bezbednosnim pitanjima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.