Erdogan u ratu sa Njujork tajmsom

Izvor: B92, 25.Maj.2015, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan u ratu sa "Njujork tajmsom"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je američki list "Njujork tajms" da se svojim komentarima meša u unutrašnje stvari njegove zemlje.

Erdogan je za jedan tekst u prošlonedeljnom broju tog nedeljnika rekao da se u njemu "bukvalno daju naređenja Sjedinjenim Državama". "Kao list, treba da znate gde je vaše mesto", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu koji je prenosila turska televizija.

"Vi se mešate u unutrašnje stvari Turske pišući nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poput ovoga. Objavljivanjem takvog teksta, vi ste prešli preko granice slobode", rekao je on.

U tekstu koji je "Njujork tajms" objavio u izdanju od petka, pod naslovom "Tamni oblaci nad Turskom", kritikuje se Erdoganova vladavina i njegovo razračunavanje sa turskim medijima.

U tekstu se piše o napadima Erdogana na Medijsku grupu Dogan koja poseduje list "Hurijet" i to zbog načina pisanja o smrtnoj kazni koja je izrečena bivšem predsedniku Egipta Mohamedu Morsiju. "SAD i Turska i njeni NATO saveznici treba da mu kažu (Erdoganu) da se okrene sa tog destruktivnog puta", piše u tekstu u "Njujork tajmsu".

Zabrinutost u tom smislu, pojačana je prethodnih meseci, navodi AFP, oko prava medija u Turskoj, a uz nekoliko sudskih postupaka započetih protiv nekoliko novinara pod optužbom da su vređali Erdogana.

Političke tenzije su povećane u Turskoj uoči izbora 7. juna na kojima se vladajuća partija AKP bori da zadrži dominaciju u zemlji otkako je prvi put došla na vlast 2002. godine. Pored toga, suosnivač te stranke, Erdogan, hoće da promenom ustava dobije veća izvršna ovlašćenja, navodi AFP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.