Erdogan poziva EU na dijalog

Izvor: B92, 21.Nov.2020, 18:23

Erdogan poziva EU na dijalog

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropsku uniju na dijalog usled sve većih tenzija u istočnom Mediteranu.

On je uprkos tome tamo ipak danas produžio potragu za gasom.

Ta misija je danas produžena do 29. novembra, a istraživanje se obavlja u pomorskoj zoni oko koje se Ankara i Atina spore.

Prisustvo turskog istraživačkog broda "Oruk Reis" u spornom području je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dovelo Tursku i Grčku na rub rata, a i izazvalo višemesečne tenzije u odnosima s EU koja je ovog meseca produžila sankcije Ankari za još godinu dana i planira da ih pooštri.

Kaznene mere uključuju ograničeno izdavanje viza i zamrzavanje imovine licima povezanim sa potragom za gasom u Mediteranu.

"Čekamo da EU ispuni svoja obećanja, da nas ne diskriminiše ili bar da ne postane orudje za stvaranje neprijateljstva prema našoj zemlji", rekao je Erdogan na kongresu svoje stranke.

Turski lider je tvrdio da Turska "ne vidi svoju budućnost nigde drugde do u Evropi" i da Ankara želi "najtešnju saradnju s prijateljima i saveznicima".

"Ne mislimo da s nekom državom ili institucijom imamo problem koji se ne može rešiti političkim, diplomatskim putem ili dijalogom", rekao je Erdogan.

Lideri EU će početkom decembra razgovarati o novim sankcijama protiv Turske.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdogan pozvao EU na dijalog o spornim pitanjima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Nov.2020

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) pozvao je Europsku uniju (EU) na dijalog uslijed sve većih tenzija u istočnom Mediteranu, ali je usprkos tome tamo ipak danas produžio potragu za plinom. Ta misija je u subotu (21. novembar) produžena do 29. novembra, a istraživanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.