Enigmata Zoran Radisavljević 24. put šampion Srbije

Izvor: RTS, 09.Sep.2018, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Enigmata Zoran Radisavljević 24. put šampion Srbije

Na 18. susretima enigmata Srbije u Sremskoj Mitrovici, Milutin Tepšić je bio najbolji u rešavanju, a Rešad Besničanin u sastavljanju zagonetaka. Darko Marković je sročio najbolji anagram. Najviše bodova i titulu ukupnog pobednika osvojio je Zoran Radisavljević iz Novog Sada sa tri druga mesta u tri discipline.
Zoran Radisavljević, enigmata iz Novog Sada, nakon takmičenja u Sremskoj Mitrovici nizu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svojih uspeha dodao je i 24. titulu šampiona Srbije u raznim enigmatskim disciplinama.

Sastavlja sve enigmatske zadatke, o čemu je napisao i četiri knjige, ali najviše voli anagrame, među kojima je jednom posvetio dosta vremena:

"Mogu se neki anagrami dugo brusiti, pogotovo oni koji su malo veće dužine, kao rekordni anagram od 2.726 slova koji sam napravio od kompletnog teksta pesme Laze Kostića Santa Maria della salute, dok se neki anagrami od desetak slova naprave za nekoliko sekundi."
Najbolji anagram na susretima u Sremskoj Mitrovici sročio je Darko Marković iz Beograda. Ideje za anagrame nalazi na svakom koraku, pa je tako posmatrajući rad vozila za odnošenje nepropisno parkiranih automobila došao do zanimljive postavke.

"To je `Gradsko saobraćajno preduzeće Parking servis Beograd`", objašnjava Marković. "Anagram je glasio `grdni pauk vozilo vreba, guraj odneće ga ekspresno`. Dobar anagramznači da postavka bude u skladu sa rešenjem. Na primer, sada kad je bio praznik napravio sam jedan verski anagram `praznikom stasa` - ramazanski post."
Srpske enigmatska škola je konkurentna u regionu, a to potvrđuje i titula koju je Zoran Radisavljević osvojio na nedavno održanom otvorenom prvenstvu Hrvatske. Nakon sedam krugova u kojima su se sastavljale ukrštenice i druge mozgalice osvojio je titulu najboljeg.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.