Izvor: B92, 10.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPSKI HORIZONT ZORANA DJINDJICA

Pariz -- "Djindjic ima samo jednu veliku ambiciju: reformisati zemlju da bi je doveo na nivo koji ce joj omoguciti kandidovanje za prijem u Evropsku uniju," pise specijalni izvestac pariskog dnevnika "Figaro"

Reno Zirar osvrcuci se na posetu Zaka Siraka Beogradu i Zagrebu. Ovaj novinar je na dan polaska sefa francuske drzave u te zvanicne posete napravio intervju sa predsednikom SR Jugoslavije Vojislavom Kostunicom.

Na kraju posete glavnom gradu SR Jugoslavije razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sa srpskim premijerom. "Dovodjenje trzisne ekonomije u funkcionalno stanje zahteva mnogo zrtava," rekao je Zoran Djindjic za "Figaro". "Na primer, nasa preduzeca imaju suvise zaposlenih. Zato ce put ka kandidaturi za Brisel biti dug i bolan." Vlada Srbije se nada da ce od Evropske unije i od medjunarodnih finansijskih institucija izdejstvovati neophodnu pomoc u sledece tri godine "kako bi prosla pilula reformi bez socijalnih eksplozija". Prema Djindjicu, "idealno za Beograd bi bilo ako uspe da dobije godisnje po milijardu i po dolara". "Shvatite," naglasio je Djindjic, "ako narod bude malo manje siromasan, ucinicemo da lakse zaboravlja velike nacionalne probleme, koji i sada pobudjuju jake emocije: nesigurnost oko Crne Gore, bolan gubitak Kosova i atmosfera terora koja u pokrajini vlada nad Srbima, konstantno unizavanje od strane Suda u Hagu." Kao i predsednik SR Jugoslavije u intervjuu objavljenom u petak, srpski premijer je prebacio Haskom tribunalu sto nije podigao jos ni jednu optuznicu protiv lider OVK. "To je nepravedno prema nama," rekao je Djindjic i priznao da je "sokiran istragom koju je Karla del Ponte otvorila protiv generala Lukica i Pavkovica, sefova policije i vojske na Kosovu u vreme bombardovanja NATO". "Zelim da zadrzim postovanje za damu iz Haga, ali je u tome nikad necu podrzati,"

rekao je premijer Srbije Zoran Djindjic u intervjuu pariskom dnevniku "Figaro".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.