EU zabrinuta, poziva Moskvu

Izvor: B92, 18.Apr.2021, 18:09

EU zabrinuta, poziva Moskvu

Šef diplomatije EU Žosep Borelj ocenio je danas da su ruske vlasti odgovorne za sigurnost i zdravlje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Borelj je pozvao vlasti da Navaljnom omoguće neposredan pristup medicinskim radnicima kojima veruje.

EU je duboko zabrinuta zbog izveštaja da se zdravlje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji i dalje pogoršava”, poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Borelj u saopštenju za javnost.

On je istakao da EU i dalje inistira na hitnom i bezuslovnom puštanjem na slobodu Navaljnog, jer smatra da je njegova presuda politički motivisana i da se protivi ruskim međunarodnim obavezama kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

”Očekujemo da će Rusija ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući poštovanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava s obzirom na prirodu i obim rizika za život gospodna Navaljnog”, dodao je Borelj.

EU je ranije najoštrije osudila navodno trovanje ruskog opozicionara Aekseja Navaljnog i uvela sankcije protiv šest ruskih visokih zvaničnika i jednog entiteta umešanih u pokušaj njegovog ubistva, a zatim i sankcije protiv četiri osobe zbog njihove uloge u proizvoljnom hapšenju, gonjenju i izricanju presude Navaljnom.

Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

On je osuđen na dve i po godine zatvora u februaru zbog kršenja uslovne slobode, a uhapšen je na aerodromu kada se vraćao u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao od navodnog trovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Borelj: Ruske vlasti odgovorne za stanje Navaljnog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 10:28

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj ponovio je jutros poziv ruskim vlastima da obezbede adekvatnu zdravstvenu negu jednom od lidera opozicije Alekseju Navaljnom, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Rusiji...Pred početak neformalnih razgovora Saveta Evropske unije, Borelj je upozorio da se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.