Izvor: B92, 07.Mar.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i OEBS o ugrozavanju medija

Predsednistvo Evropske Unije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost stalnim ugrozavanjem prava na slobodno izrazavanje od strane srpskih vlasti. U saopstenju se navodi da "rezim sprovodi arbitrarnu i diskriminatorsku politiku prema nezavisnim medijima u cilju da ugusi nezavisne glasove ". "Evropska unija podvlaci duboko uverenje da je sloboda izrazavanja jedan od temelja demokratije i da srpskom narodu treba omoguciti da slobodno izrazi svoju politicku volju', zakljucuje se u saopstenju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Istovremeno je i izaslanik OEBS-a za slobodu medija Frajmut Duve uputio pismo ministru inostranih poslova SR Jugoslavije Zivadinu Jovanovicu u kojim izrazava nezadovoljstvo zbog najnovijih napada na slobodne medije u Srbiji. Povodom kradje opreme TV Studija B i Radija B2-92, kao i fizickog napada na dva cuvara, a s obzirom da vlasti nisu hitno pokrenule istragu da bi se pocinioci priveli pravdi, Duve istice da "nema drugu mogucnost vec da pretpostavlja da se nedavno izrecene pretnje Vojislava Seselja protiv nezavisnih medija primenjuju u praksi". "Vasa vlada stalno trazi povratak u OEBS, ali clanstvo u ovoj organizaciji podrazumeva postovanje principa, a jedan od glavnih je sloboda izrazavanja", istice Duve u pismu sefu jugoslovenske diplomatije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.