EU I NATO PROTIV JEDNOSTRANIH AKCIJA PRIŠTINE

Izvor: Kurir, 08.Sep.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU I NATO PROTIV JEDNOSTRANIH AKCIJA PRIŠTINE

PRIŠTINA - Zvaničnici EU i NATO poručili su kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi, prilikom njene posete Briselu, da su protiv jednostanih akcija Prištine na severu Kosova i Metohije.

Kfor će ostati na administrativnim prelazima 1 i 31 na severu Kosova sve dok to bude potrebno i dok se ne pronađe rešenje, rekao je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen kosovskoj predsednici.

Kako prenosi prištinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << list Koha ditore Rasmusen je istovremeno poručio Jahjagi da nikakva jednostrana akcija neće pomoći na severu pokrajine.

Sličnu poruku kosovskoj predsednici uputila je i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton.

U Prištini međutim pozive za uzdržavanje od jednostranih akcija tumače kao "podsticanje srpskih kriminalnih bandi".

U kosovskoj vladi nisu želeli da komentarišu primedbe iz Brisela da kosovski zvaničnici ne preduzimaju "unilateralne" akcije kao što se desilo 25. jula, a poslanici kosovske Skupštine ocenili su ih da one idu u prilog normalizacije stanja na severu Kosova.

Predsednik Skupštinske komisije za unutrašnje poslove i bezbednost Ahmet Isufi, je rekao da izjave predstavnika EU zavise od političkog trenutka i naglasio da izjava Ketrin Ešton ne ide u prilog normalizovanja stanja jer je kosovskim institucijama potrebno da prošire svoj autoritet i na sever u skladu sa Ustavom.

Kosovska predsednica boravila je u Briselu predhodna dva dana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.