EK: Neevropski austrijski zakon

Izvor: B92, 18.Dec.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Neevropski austrijski zakon

Beč -- Evropska komisija smatra da, zakonom propisano, potrebno znanje nemačkog jezika za imigraciju u Austriju nije u skladu sa evropskim pravom.

Taj deo mera za integraciju stranaca mogao bi da bude ukinut.

EK je, kako prenosi bečki dnevnik "Stnadard", mišljenja da postavljanje za uslov položeni test o znanju nemačkog jezika ne doprinosi, već sprečava integraciju.

Od prošlog leta u Austriji je stupio na snagu novi zakon o imigraciji, koji od stranaca, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žele da se usele u Austriju, zahteva znanje nemačkog jezika.

Sličan zakon je EK već jednom ranije "srušila" u Holandiji.

Evropskom sudu je EK napisala da države članice imaju pravo da zahtevaju "integrativne mere", između ostalih i testove znanja jezika. Te mere, međutim, treba da posluže za podsticanje integracije i ne sme biti kriterijum isključenja.

EK se pri tom poziva na pravilnik o spajanju porodica, u kome piše da spajanje porodice doprinosi sociokulturološkoj stabilnosti, koja olakšava integraciju stranaca iz zemalja izvan EU.

Taj cilj se ovom merom, međutim, minira.

Izjašnjavanje EK nema neposredni uticaj na austrijske zakone, ali će srednjoročno dovesti do ukidanja pravila o znanju nemačkoh jezika, smatraju pravnici.

"Evropski sud će se priključiti mišljenju EK", uveren je pravnik Johanes Pajerl.

Prema njegovim rečima, ako se sada neko obrati Sudu, za godinu-dve biće doneta odluka, koja će potom dovesti do ukidanja zakona.

On je uveren da je nerealno da će preduslov znanja nemačkog jezika važiti još par godina.

U Holandiji je slična mera "pala" krajem septembra, ali je ona važila samo za državljane Turske. Ona nije bila samo u suprotnosti sa pravilnikom o spajanju porodica, već i sa sporazumom sa Turskom.

Ukoliko Evropski sud bude osporio zakon zbog testa iz nemačkog pre doseljavanja, onda bi mogla da padne i obaveza ispunjavanja takozvanog Integrativnog sporazuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.