Dugovi hlade radijatore

Izvor: RTS, 29.Jan.2014, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugovi hlade radijatore

Domaćinstva i privreda duguju toplanama 23 milijarde dinara. Kada ne bude bilo drugog rešenja, mazut za najugroženije toplane obezbediće država, poručuju u Ministarstvu energetike.

Toplane ponovo traže pomoć države. Zalihe energenata u toplanama u Trsteniku, Smederevu, Priboju, Bajinoj Bašti i Novom Pazaru jesu na kritičnom nivou, a to ugrožava grejanje. U nekim toplanama kažu da su na granici da stanu, dok se ponegde radi sa prekidima. Novca nema za nabavku goriva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer, kažu, domaćinstva i privreda duguju toplanama oko 23 milijarde dinara. Ministarka energetike poručuje da niko neće ostati bez grejanja.

Energente treba obezbediti za još dva i po meseca, a već nekoliko dana radijatori u nekim gradovima u Srbiji s vremena na vreme su hladni.

Miodrag Đorđević, direktor JP za stabene usluge i toplifikaciju Smedereva, kaže da je bilo nekoliko prekida.

"Sada su minimalne količine kojima raspolažemo i može da se dogodi da za nekoliko dana ponovo stanemo. Rešenje je da građani bolje plaćaju. Duguju nam oko 210 miliona, to je 3.000 tona mazuta", kaže Đorđević.

Ostale toplane imaju zakupljene rezerve mazuta, ali one zavise od transporta, pa samim tim i vremenskih prilika.

"U ovom periodu to je zaliha od osam do deset dana, ali treba imati u vidu da te zalihe održavamo svakodnevnom dopremom mazuta. Znači, mi imamo svakog dana po jednu cisternu mazuta od 25 tona", kaže Radovan Nikolić, direktor toplane u Pirotu.

Toplane nisu u nadležnosti države već lokalnih samouprava. Ipak, kako bi se premostio bar ovaj hladni talas, u Vladi su se dogovorili o novim količinama mazuta.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, kaže da se niko neće smrznuti i neće se dogoditi da država ne da nekome mazut iz Robnih rezervi.

Inače, od 58 toplana 37 je u reprogramu zbog dugova Robnim rezervama. Uz tekuće obaveze moraju da plaćaju i rate za stare dugove.

Goran Tasić, direktor Robnih rezervi, kaže da do sada osam toplana nije uspelo nijednu ratu reprograma da vrati i tako da ispuni ugovornu obavezu.

"U tom slučaju ako se oni obraćaju za nove pozajmice uz saglasnost ministarstava energetike i trgovine, pozajmice se odobravaju jedinicama lokalne samouprave", kaže Tasić.

Do sledeće grejne sezone i toplane i domaćinstva trebalo bi da reše pitanje dugova. Inače, prema zakonu, od janura iduće godine u celoj Srbiji počnje naplata grejanja po potrošnji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.