Do stana uz pomoć države

Izvor: RTS, 23.Feb.2012, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do stana uz pomoć države

Uručeni prvi ugovori korisnicima subvencionisanih stambenih kredita za ovu godinu. Država za subvenciju stambenih kredita obezbedila milijardu i 700 miliona dinara. Za kredite mogu da konkurišu svi koji nemaju stan i kupuju ga u novogradnji, a imaju platu manju od 150.000 dinara.

U Vladi Srbije uručeno je prvih 11 ugovora korisnicima subvencionisanih stambenih kredita za ovu godinu. Država je obezbedila milijardu i 700 miliona dinara za subvenciju stambenih kredita, a kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je najavljeno, ukoliko bude potrebno, rebalansom budžeta biće obezbeđena dodatna sredstva.

Za subvencionisane kredite mogu da konkurišu svi koji nemaju stan i kupuju ga u novogradnji, a imaju platu manju od 150.000 dinara.

Građani Srbije mogu uzeti subvencionisani kredit sa obezbeđenih pet odsto učešća, dok država daje 20 odsto, koji se vraćaju u poslednjih pet godina otplate i to bez kamate.

Jedan od korisnika kredita Marko Bekić kaže da je izabrao stan u naselju Stepa Stepanović prvenstveno zato što država stoji iza celog projekta i zbog toga što će dobiti subvenciju u vrednosti od 20 odsto kredita.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić ističe da subvencionisani stambeni krediti ne važe samo za naselja Stepa Stepanović i druga naselja koja država gradi.

"Ovom uredbom stanove mogu da kupe i svi oni koji hoće da kupe stanove kod privatnika u bilo kom gradu, ukoliko je reč o novogradnji", objašnjava Dulić.

Najveći iznos kredita je 100.000 evra. Maksimalna, propisana kamata je četiri i po odsto, zajedno sa šestomesečnim euriborom.

Vesna Ćirić iz Nacionalne korporacije za osiguranje kredita kaže da su potpisani ugovori sa 11 banaka, ali i da se očekuje da ovih dana stigne još desetak ugovora.

Za stan od 50.000 evra, minimalno učešće je 2.500 evra. Beskamatni kredit države je 10.000 evra.

Ako se kredit uzima na 30 godina, rata će 25 godina biti 250 evra, a poslednjih pet godina 170 evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.