Đukanović u istorijskoj misiji VIDEO

Izvor: B92, 21.Maj.2020, 17:45

"Đukanović u istorijskoj misiji" VIDEO

Nekadašnji šef diplomatije SRJ rekao je predsednik CG Milo Đukanović opterećen misijom da bude najistaknutiji crnogorski državnik.

Na vest o procurilim informacijama o spremanju atentata na poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića kaže da treba paziti da se ne radi o odnosu koji će još više zategnutio odnose Srbije i Crne Gore.

"Crna Gora pretentuje da bude miljenik NATO, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne zato što je velika i moćna već zato što NATO očekuje od nje da izvrši dalji uticaj za neopredeljene zemlje na Balkanu. NATO može da resaguje diskretno bez ikakve najave u javnosti. Vest o pripremi atentata je veoma opasna za onoga ko bi se usudio na tako nešto . CG je pazila da se ne uprlja takvim akcijama, izuzetak je ubistvo novinara Duška Jovanovića. U principu iako je bilo puno zaoštrenih perioda, nije se ruka smrti usudila da se ispruži u pravcu prortivnika, Bilo je hapšenja, nipodaštavanja, vređanja, radi olakšanja položaja vlasti jer se mora naći krivac, ako nije domaći - mora da je strani. Tim se skreće pažnja javnosti. Mislim da će režim da dobro promisli. Meni se čini da je Đukanović opterećen istorijskom misijom, da bude najistaknutiji crnogorski državnik, bolji o od Njegoša", rekao je Jovanović gostujući u emisiji Fokus na TV B92.

Jovanović je rekao da je Đukanović čovek formiran u više država u SFRJ bio u Komunističkoj partiji, dobro obučen, kao preobraćenik više puta onda je menjao svoje pravo lice dok nije stigao do toga da bude prvi neprijatelj Srba kao naroda i Srbije kao držaae. Ide ne samo ka razdvajanju Srbije i Crne Gore, Srba od Crnogoraca, veći Crnogoraca od Crnogoraca.

"Ne zaboravimo da je NATO preokupiran Balkanom i Srbiju idi kao trn u peti i anagažovan je da utiče na situaciju i iznutra i spoljla, ali nema rešenja, ne uspeva. Smatraju da bi CG koja se priglrilila uz zapad mogla da bude izlog koji je privlačan za neke Srbe", smatra Jovanović.

Ocenjuje da je Đukanović skrenuo sa svog puta.

"Đukanović je preterao u proceni svojih rezultata u CG, odvojio je državu, azbuku, uspeo da kruni srpski deo CG, očekuje da bi to moglo dalje da ide. On mora da dovrši svoju misiju i sve može da mu padne u vodu. Podozreva, s druge strane da neće dugo biti miljenik Zapada i zato žuri. On je krenuo kao i svaki čovek koji se uplaši da ne izgubi šta je dosad stekao, ušao u klinč sa nadmoćnijim protivnikom, SPC i to bi bila bilo koja crkva sa dugom tradicijom. On može dalje da antagonizira Crnogorce."

Rekao je da je Đukanović talentovan, lukav političar, o poštenju ne govori, ali ovog puta se preigrao, zaigrao je na sve ili ništa.

"Može da ga košta ne samo odlaska sa scene već i urušavanje istorijske misije i svega što je dosad uradio.", istakao je Jovanović i zaključio:

"Mi jesmo narod od istog satava kao Crnogorci. To je jedan narod, etnički, jezički, istorijski, CG je stekla punu državnost koju smo uvažili, ispravno je da ostanemo na toj tački poštovanja i nemešanja."

Direktor Instituta FIMES Zijad Bećirović rekao je da je kod predsednika Crne Gore nastala velika nervoza nakon curenja vesti o atentatu na Milana Kneževića.

"Nko ne negira državnos i suverenitet CG; a režim Mila Đukanović zna da to tumači kao neprijatelje CG. Agencija za bezbednost i dalje šalje fabrikovane podatke o svojim građanima da rade protiv Crne Gore. Ne iznenađuje činjenica da se preti poslaniku DF, i treba ih uzeti za ozbiljno.

Đukanović je jednog od najbližih saradnika proglasio lažovom, Duška Kneževića. Pretnje treba shvatiti ozbiljno iz razloga što se sve desilo proteklih 20, 30 godina imalo je tragičnu posledicu na pojedince, istakao bih ubistvo urednika Dana, Duška Jovanovića."

I Bećirović ističe da Milo Đukanović deli narod u Crnoj Gori.

"Nažalost, poučeni istorijom, ne možemo isključiti ni krvnu osvetu. CG zloupotrebljava članstvo u NATO, koji nema nadležnost da rešava unutrašnja pitanja niti pitanja između članica. Đukanović pokušava da tu borbu u CG predstavi kao napad na njega a tim i NATO. Tu se vidi da je Đukanović promašio samu temu", ocenjuje Bećirović.

Crna Gora proteklih 30 godina nije rešila nijedno unutrašnje pitanje, koja su se zaoštravala, imala je nekoliko rešenih spoljnih pitanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jovanović: Đukanović u ISTORIJSKOJ MISIJI, želi da bude najistaknutiji crnogorski državnik

Izvor: Blic, 21.Maj.2020

Bivši šef diplomatije nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović ocenio je danas da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović opterećen misijom da bude najistaknutiji crnogorski državnik, bolji, kako kaže, i od Njegoša.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.