Đakonije sa etno trpeze

Izvor: RTS, 08.Dec.2012, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đakonije sa etno trpeze

Na početku Božićnog posta u Perućcu kod Bajine Bašte, tradicionalno se organizuje takmičenje u pripremanju posne trpeze. Kulinarsko umeće pokazalo je više od 20 ekipa i pojedinaca.

Već 15 godina, na početku Božićnog posta u Perućcu kod Bajine Bašte, organizuje se takmičenje u pripremanju posne trpeze. Ove godine kulinarsko umeće pokazalo je više od 20 ekipa i pojedinaca.

Slavska pogača, riba, pasulj, bundeva ali salata trljanica, krpena gibanica i turšija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od grožđa, deo su ovogodišnjeg "Srpskog stola posne hrane" na kome je predstavljeno više od 500 jela i poslastica koje su pripremali kuvari, pojedinci i predstavnici dvadesetak udruženja, ugostiteljskih preduzeća i škola iz svih krajeva Srbije.

Stefan Veljković iz Ugostiteljsko-turistička škola Niš, kaže da su pokušali da spoje tradicionalnu i modernu kuhinju, a ono što izdvaja iz tradicionalne kuhinje je krpena banica, a iz moderne punjene lignje i pohovane masline.

"Hrana je servirana u jednom tradicionalnom stilu, znači ništa nismo modernizovali, nismo tražili novo posuđe, vratili smo se svojoj tradiciji", kaže direktor VU "Tara" Jovan Mijatović.

Božica Pančić iz Dečije ustanova "Ljubica Verbalov", Požarevac kaže da se kultura ishrane stiče još od malih nogu i zato u vrtićima podstiču decu na zdravu ishranu.

Po oceni žirija vrhunskih kuvara i poznavalaca hrane, osim ove godine znatno boljeg kvaliteta, izložena jela predstavljala su dobar spoj tradicije i savremenih trendova u pripremanju hrane.

"Pokazali su jednu finu liniju srpske kulture kroz hranu. Ovde je najvažnije bilo da su samo odabrali namirnice autentične onim krajevima iz kojih dolaze", ističe predsednik Žirija Milijan Stojanić.

Predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš Zoran Mirašević kaže da je poznato je da je jug Srbije karakterističan baš po nacionalnoj kuhinji i sve što je spremljeno je prelepo.

Do novog okupljanja i predstavljanja kulinarskog umeća, mnogi od recepata nastalih na ovom takmičenju, naći će se u knjizi koja će izaći povodom 15 godina postojanja tradicionalne, Ugostiteljsko-turističke manifestacije "Srpski sto posne hrane".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.