Direktor u fabričkom pritvoru

Izvor: RTS, 25.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor u "fabričkom pritvoru"

Radnici farmaceutske firme "3M" u Francuskoj nezadovoljni socijalnim programom ne dozvoljavaju direktoru da napusti fabriku. Pre desetak dana ista sudbina, iz istih razloga zadesila i direktora francuskog ogranka "Sonija".

Radnici farmaceutske kompanije "3M", na jugozapadu Francuske, ne dozvoljavaju direktoru firme Liku Ruseleu da napusti fabriku u Landu, nezadovoljni socijalnim planom koji predviđa ukidanje 110 radnih mesta.

"Ovi ljudi imaju više razloga da se žale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od mene. Znao sam da postoji rizik da se ovo dogodi kada sam dolazio na pregovore", izjavio je Rusele, koga radnici od juče drže zatvorenog u njegovoj kancelariji.

Pre desetak dana, slična sudbina zadesila je i direktora "Sonija" za Francusku Serža Fušea, koga su radnici zadržali u fabrici u toku noći, nezadovoljni ishodom pregovora.

Sindikalni predstavnik Žan Fransoa Kaparos izjavio je da su pregovori trajali 17 sati, do 3 sata ujutru, ali da nisu doveli do željenog cilja.

Radnici fabrike "3M", koja pripada američkoj farmaceutskoj grupi, štrajkuju od 20. marta, a Ruselea čuvaju u grupama po 20, koje se smenjuju na svaka četiri sata.

Radnici kažu da su odlučni da istraju u svojim zahtevima.

Traže da se ponovo pregovara o nadoknadama za odlazak iz firme, kao i o nadoknadama za transfer u drugu fabriku.

Oni traže i plaćeni period od dve godine za obuku i prekvalifikaciju otpuštenih radnika, kao i garancije za zaposlene koji ostaju.

Fabrika "3M", specijalizovana za proizvodnju lekova, ima 235 zaposlenih, ali je direkcija krajem decembra prošle godine najavila da će ukinuti 110 radnih mesta i 40 radnika prebaciti u preduzeće u Pitivijeru, u centralnom delu zemlje.

Direkcija je obrazložila ovu odluku smanjenjem potražnje i nepotrebno velikim kapacitetom proizvodnje, ali sindikati kažu da firma dobro posluje i da je na dobitku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.