Dimitrijević : Ne očekivati da većina u UN dezavuiše MSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2010, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dimitrijević : Ne očekivati da većina u UN dezavuiše MSP

BEOGRAD -

Stav Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu ne obavezuje Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija (UN), već treba da joj posluži pri daljem razmatranju situacije na Kosovu, ocenio je profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević.

I države, kao i međunarodne organizacije, kada su suočene s donošenjem važnih odluka gledaju da eliminišu rešenja koja bi bila protivpravna, sem ako ne smatraju da su im ugroženi vitalni interesi, pa moraju da rizikuju kršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava, konstatovao je Dimitrijević u intervjuu za današnji broj Blica.

"Ni Generalna skupština UN nije izuzetak, pa će verovatno tražiti politička rešenja na politički način, ali će joj savetodavno mišljenje biti orijentacija kako da izbegne odluke protivne međunarodnom pravu", rekao je on.

Dimitrijević je ocenio da su "stoga napori da se u Generalnoj skupštini potraži rešenje prihvatljivo za Srbiju sasvim opravdani, ali se ne može očekivati da će većina u tom telu da dezavuiše Međunarodni sud pravde kao pravni autoritet".

Na pitanje da li su sudije MSP bile pristrasne i da li su se rukovodile politikom pri odlučivanju u slučaju Kosovo, on je rekao da nijedan sudija nije sasvim nepristrasan jer nije imun na politički i moralni stav, predubeđenja i predrasude.

"To na znači da je neki sudija nepošten i potkupljiv u vulgarnom smislu. Svaki od njih će gledati da, ako može i ako se ne bruka, nađe pravne odgovore koji su povoljni za stranu koja mu se više dopada", naglasio je Dimitrijević.

On smatra da današnja Srbija mora da se suoči s tim da još uvek nosi teret godina Miloševićevog režima i da joj "ne ide u prilog to što bar trećinu njenog parlamenta čine bivše i sadašnje pristalice Slobodana Miloševića i (Vojislava) Šešelja i što izgleda da vlade u Srbiji zaredom, iako kritikuju Miloševićeve unutrašnje postupke, energično brane njegove spoljnopolitičke poteze i avanture".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.