Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2018, 00:25

Dijaspora obnavlja svetinju

Dijaspora obnavlja svetinju

Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, manastir Svete Varvare na Reljinoj gradini (u selu Lukocrevo) kod Novog Pazara koji je vekovima bio u ruševinama i samo delimično je obnovljen, uskoro će dobiti status kulturnog dobra od državnog značaja i ponovo će, kao nekada davno u svojoj istoriji, biti "uz rame" ovdašnjim mnogo poznatijim srpskim svetinjama: Sopoćanima, Đurđevim stupovima i Petrovoj crkvi koji su kao svetska kulturna dobra i pod zaštitom Uneska. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

- Dobro je što se konačno i država setila da posveti više pažnje ovom zapuštenom manastiru, delu kompleksa Starog Rasa sa Sopoćanima, koji je sve do dolaska Turaka u ove krajeve bio jedna od značajnijih srpskih bogomolja.

Nadamo se da će Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvo kulture i Vlada Srbije pomoći njegovu obnovu za koju se mi u Eparhiji raško-prizrenskoj pripremamo već duže vremena - kaže otac Gavrilo, iguman manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara.

Pošto je reč o metohu Đurđevih stupova, bratstvo ovog manastira biće nosilac obnove i oživljavanja Svete Varvare u Lukocrevu koje je samo pet kilometara udaljeno od Sopoćana. I sada se u poluobnovljenoj svetinji povremeno pod vedrim nebom održavaju molitve.

Izrada projekta je u toku, a prvi radovi mogli bi da počnu već ovog leta, navodi otac Gavrilo, zahvaljujući sredstvima (13.000 evra) koja su nedavno prikupili vernici u Berlinu, o čemu su "Vesti" već pisale.

- Računamo na pomoć meštana, naše eparhije, vernika iz cele Srbije i naravno na našu dijasporu.

Naš cilj je da uporedo sa obnovom - manastir i oživimo i u njega vratimo monahe koji će se moliti Bogu za što skoriji završetak, ali i nadzirati radove.

U početku će, dok ne izgradimo manastirski konak, boraviti u priručnoj prostoriji - dodaje naš sagovornik.

Do pre tridesetak godina manastir Svete Varvare bio je potpuno u ruševinama, tek kada su u Lukocrevo stigli arheolozi iz Beograda, Kraljeva i Novog Pazara crkva je počela da se pojavljuje "iz zemlje".

- Stručnjaci znaju kako je svetinja izgledala, napravili su i verodostojne skice, očekujemo da će, kad bude potpuno završen, manastir biti stožer okupljanja Srba u ovom delu Starog Rasa. Naravno da se radujemo, presrećni smo što Sveta Varvara više neće biti delimično obnovljeni kulturno-istorijski spomenik već manastir sa kompletnim verskim i duhovnim životom, živim za dan kada će me zvona sa moje svetinje pozvati na molitvu.

Raduju se i žitelji Jerke, Vareva, Paralova, Bagri, Dojevića, Vidova - ističe meštanin Grujica Stefanović.

Manastir Svete Varvare u Starom Rasu podignut je 1455, neposredno pre dolaska Turaka u ove krajeve. Tokom seobe 1689. napušten je, a kasnije i porušen. Tek krajem početkom devedesetih godina prošlog veka manastir je "otkopan", a kasnije i delimično obnovljen.

Na sopstveni zahtev, a uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, otac Gerasim, koji je godinama na svojim leđima nosio obnovu i oživljavanje Đurđevih stupova, više nije iguman ovog poznatog srpskog manastira. Otac Gerasim se povukao zbog zdravstvenih razloga (problemi sa kičmom), ali će i dalje ostati deo bratstva Đurđevih stupovi i granicama svojih mogućnosti će pomagati i obnovu Svete Varvare u Lukocrevu.

Nastavak na Vesti-online.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.