Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora na putu raznih odobravanja

Glasno izgovoreno „ne” iz srpskog susedstva dovoljno je da Beogradu pokvari računicu kada je reč o brzini približavanja EU

Prva godina funkcionisanja aktuelne Vlade Srbije polako izmiče, i zato se nameće utisak da su njeni odnosi sa dijasporom sve slabiji. Prosto, izgleda da problemi Srba u rasejanju nisu tema kojom je, u vreme ekspanzije trendova raznih odobravanja, prihvatanja i pristajanja (na međunarodnom planu) uputno baviti se na državnom nivou. Jer zalaganje za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rešavanje problema sunarodnika u okruženju i stajanje iza njihovih zahteva, uvek nosi rizik da se takva insistiranja ne dopadnu nekome od koga Srbija očekuje „snažnu podršku na svom putu evrointegracija” – ma šta to značilo. Pokazalo se da je svaka od susednih zemalja upravo taj „ključni igrač”, s obzirom na to da je jedno glasno izgovoreno „ne” iz srpskog susedstva dovoljno da Beogradu pokvari računicu kada je reč o brzini kojom će se srpska tranziciona lađa približavati uplovljavanju u EU vode.

Ipak, ako je tačno da redovni politički kontakti Beograda sa susedima – članicama EU podrazumevaju i prenošenje iskustava koje su te države imale dok su bile na istom putu, onda bi, zarad otklanjanja smetnji na vezama između Srbije i njenog rasejanja, bilo veoma korisno jedno saznanje: kako je nekima od tih zemalja, Mađarskoj na primer, uspelo da u Evropsku uniju uđu relativno brzo i pored toga što su sve vreme i te kako brinule i aktivno rešavale probleme svoje dijaspore, naročito one u susednim zemljama?

Pri tom se nisu libile ni da podviknu, pa i da udare šakom o sto, kada su smatrale da se drugačije ne može. Otkrivanje ove formule lišilo bi Srbiju mnogih nelagodnosti i ustručavanja, koje njena dijaspora i Srbi u regionu sada tumače kao odsustvo interesovanja matice za njihovu sudbinu.

Glavni urednik „Srpskih nedeljnih novina”, Budimpešta

Dragan Jakovljević

objavljeno: 17.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.