Demonstracije u Tunisu

Izvor: RTS, 09.Apr.2012, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije u Tunisu

Policija suzavcem i upotrebom sile razbila demonstrante u centru prestonice Tunisa. Neki demonstranti uzvratili bacanjem kamenica, a policija koristila pendreke u poteri za demonstrantima.

Tuniska policija razbila je suzavcem i upotebom sile protest u centru prestonice pošto su prethodno zabranjene demonstracije.

Neki demonstranti su uzvratili bacanjem kamenica, a policija je koristila pendreke u poteri za demonstrantima u susednim ulicama.

Protest je zakazan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na glavnoj ulici Tunisa gde je bilo i žarište prošlogodišnje pobune protiv dugotrajnog autokratskog predsednika Zinea El Abidina Bena Alija. Nove vlasti su prošle nedelje zabranile proteste na toj ulici zbog pretnji po "javni red".

Zabrana je usledila posle demonstracija rivalskih grupa od kojih su jedne tražile uvodjenje islamskog zakona, a druge bile protiv islamizacije Tunisa koji je pod starim režimom bio sekularna država.

Na glavnoj ulici u Tunisu se okupilo oko 2.000 ljudi iz organizacija civilnog društva i sindikata koji se protive novoj vlasti umerenih islamista, pobednika izbora u oktobru.

"Mi smo ti koji su ih branili dok su bili pod represijom Bena Alija i danas, sada kada su oni na vlasti, mi smo pod represijom režima koji praktikuje iste stvari kao stari", rekla je predstavnica Tuniskog udruženja demokratskih žena.

Uz upotrebu sile razbijene su u subotu i demonstracije nezaposlenih diplomiranih studenata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.