Demokrate sebi pucaju penal!

Izvor: BKTV News, 22.Jul.2012, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate sebi pucaju penal!

Zašto „ demokrate“ sami sebi pucaju penale? U fudbalu je to gore nego kada daješ autogolove. I možda još gore. Ono što se ovih dana dogadja unutar Demokratske strane, rečeno fudbalskim jezikom, neki u odbrana kao da svesno igraju  rukom u sopstvenom kaznenom prostoru!
Reklo bi se – sve je to  stvar „unutar njihove pordice“. A nije. Dogadja se unutra stranke koja je osam godine bila na vlasti. I koja se danas suočava ne samo sa porazom svoje politike, jer im narod nije potvrdio novi mandat, već javnost očekuje da dobije dogovor da li će neko imati političke i ljudske hrabrosti da progovori i o odgovrnosti pojedinaca koji su Srbiju doveli u ovo bespuće. Srbija je u njihovo vreme  posrnula na svim poljima – medjunarodnom, kada je reč o Kosovu, evropskom putu, jer EU traži reviziju reformisanog sudstva, ali i  reviziju privatizacije, a posbeno Mobtela. Zahtev EU da se izbacio klauzule o „službenoj  odgovrnosti za  rad u sosptevnom preduzeću“, zapravo ima najveću vrednost u ukidanju mogućnosti da se „pod tim plaštom“ gone politički protivnici, kao što je slučaj sa Bogoljubom Karićem.
Iako je tokom kampanje obećavao, Boris Tadić se posle poraza na izborima, nije oglasio i objasnio šta je mislio kada je govorio da moraju da se obračunaju sa „mangupima u svojim redovima“.
Zasad su se oglasili Pajtić i Djilas. Obojica iz najužeg rukovodstva. Ali i jedini koji su opravdali poverenje stranke u vodjenju izborne kampanje u svojim regijama. Valjda se na njih nije odnosilo ono o „mangupima u svojim redovima“!
Teško je reći da li je meč unutar stranke već počeo ili je reč samo o „zagrevanju“. U svakom slučaju, javnost više ne sumnja da je „voda pred ključanjem“ u Krunskoj, gde je sedište DS.        Neko će u toj šahovskoj partiji morati da se odluči i u neizvesnoj, ali izglednoj završnici, „žrtvuje kraljicu“ – verujući da time dobija partiju.
A sve je počelo Djilasovim pismom u kojem je  Predsedništvu stranke, u kojoj je zamenik Predsednika, poručio sldeće: “ Svi koji misle da Srbija posle izbora 6. maja nije drugačija zemlja nego 2008. greše. I, po mom mišljenju, te svoje greške plaćaće i u budućnosti. DS 6. maja nije izgubio utakmicu igrajući mali fudbal na livadi sa SNS, već je izgubio izbore, jer je Srbija loše ocenila rad njegovih članova. Možemo i da se pravimo da naše odgovornosti nema, da su za izborni rezultat krivi svi drugi osim nas, ali je to siguran način da DS sklizne do granice cenzusa“.
Teške reči, ali reči koje pozivaju na ono što je više nego normalno u „zapadnoj demokratiji“, za koju je DS dosad tvrdila da „nema alternative“ – zna se ko prvi polaže račun posle izbornih neuspeha. Ili će i to ostati kao i lansirala tezu da „Srbija nema alternativu“ ukoliko ne prihvati ono što su joj pomoćnik i pomoćnikov pomoćnik rekli u ime Hilari Klinton – „ne tražimo mi od vas da priznate Kosovo ali shvatite realnost da ste  dobili novu državu sa kojom se samo graničite“! Možda će nas upoznati da su im ti isti rekli:„Srbija nema alternativu bez DS“!
Odjednom mi padaju napamet reči iz one čuvene knjige u kojoj stoji misao “Pukovniku nema ko da piše“. Da li će uskoro taj „pukovnik“ biti sadašnji predsednik DS?!
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.