Demokrate odlučile: U Čikagu...

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 17:36

Demokrate odlučile: U Čikagu...

Demokratska stranka održaće završnu nacionalnu konvenciju u Čikagu, pred predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine, javlja AP.

U finalni izbor su ušli Njujork i Atlanta, dodaje agencija i navodi da održavanje stranačkog skupa u tako prosindikalnom gradu ponovo pokazuje posvećenost administracije Džozefa Bajdena sindikalnom udruživanju, što će biti od ključnog značaja na njegovom putu ka drugom mandatu u Beloj kući.

Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pitanju je i odgovor na odluku republikanaca da završnu izbornu konvenciju 2024. godine održe u Milvokiju, u Viskonsinu koji je još jedna važna savezna država Srednjeg zapada.

Čikago je poslednji put bio domaćin nacionalne konvencije Demokratske stranke 1996. godine kada je tadašnji predsednik Bil Klinton osvojio drugi mandat.

Pre toga, grad je bio domaćin i konvencije 1968. godine, zapamćene po brutalnom sukobu policije i demonstranata koji su se protivili ratu u Vijetnamu, podseća agencija.

Guverner Ilinoisa Džej Bi Pricker, koji je bio jedan od najžešćih lobista za Čikago, ukazao je na želju Demokratske stranke da proširi svoje izborne uspehe na Srednjem zapadu, posebno u Mičigenu, gde je stranka zadržala poziciju guvernera i preuzela kontrolu nad oba doma zakonodavnog tela na prošlogodišnjim međuizborima.

I pored toga, AP navodi da je mnoge iznenadila pobeda Čikaga nad Atlantom, koja se nalazi u Džordžiji, saveznoj državi od strateškog značaja.

Bajden je na predsedničkim izborima dobio Džordžiju i tako postao prvi demokrata koji je to učinio još od Klintona 1992. godine. Demokrate sada kontrolišu oba mesta u Senatu nakon pobeda u poslednja dva izborna ciklusa.

Agencija napominje da bi upravo izbori u Džordžiji mogli da budu odlučujući faktor u predsedničkoj trci 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.