Del Ponteova: Pozitivan izveštaj

Izvor: B92, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova: Pozitivan izveštaj

Beograd -- Karla del Ponte kaže za B92 da je sada uverena u političku spremnost za saradnju Srbije i da će to navesti u izveštaju za SB UN.

U intervjuu za B92 glavna tužiteljka Haškog tribunala kaže da je uverena u političku spremnost u Srbiji da svi optuženi za ratne zločine budu uhapšeni i prebačeni u Hag. Ona je rekla i da će to navesti u svom izveštaju pred Savetom bezbednosti 18. juna. Od tog izveštaja zavisi i najava obnavljanja pregovora sa EU.

"Očekujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će i drugi begunci, a posebno Mladić, biti locirani, uhapšeni i prebačeni u Hag", kaže Karla del Ponte.

"Hapšenje Tolimira pokazuje da vlasti mogu to da urade, a mislim da sad imaju i političku volju da to urade. Bila sam sigurna u tehničku sposobnost institucija da to urade, ali sam imala sumnje u to da li zaista postoji politička volja", kaže ona.

"Sada mislim da je pravo vreme za to i da je nova vlada izrazila pravu političku volju da svi begunci budu uhapšeni i prebačeni u Hag", rekla je ona.

"Za mene je važno da u Vladi postoji konsenzus o tome i da predsednik Tadić predsedava Nacionalnom savetu bezbednosti jer ta nova institucija može da bude izuzetno važna u ostvarivanju pune saradnje", kazala je ona.

Haška tužiteljka rekla je da je bila iznenađena hapšenjem Zdravka Tolimira i da to ne bi bilo moguće bez saradnje institucija Srbije i Republike Srpske.

"Tokom mog boravka ovde dobila sam više informacija o hapšenju Tolimira i kako je pronađen u RS, ali naravno da ja nisam osoba koja će vam to reći. Kako i gde je on uhapšen, za mene nije važna tačka u diskusiji. Meni je važno da je on u Hagu", navela je Karla del Ponte.

Na pitanje zašto je juče pohvalila šefa BIA Radeta Bulatovića, baš sada kada se odlučuje o tome da li će on ostati na toj funkciji ili ne, iako ga je ranije kritikovala, ona je odgovorila da nikada nije tražila njegovu smenu.

"Žalila sam se direktno na njega jer se ništa nije dešavalo i jer više od godinu dana nijedan begunac nije bio uhapšen", kaže ona.

"Imam radni sastanak s gospodinom Bulatovićem i pretpostavljam da će reći da je važno da nastavi svoj rad, sada kada je uspešan, jer činjenica da je prošle nedelje imao informaciju o Tolimiru je važna. To je iskustvo. Ali ja nisam umešana u to. Ja radim s ljudima koje imenuje vlada", kaže Del Ponteova.

Mladić za nekoliko sedmica?

Ratko Mladić bi mogao biti uhapšen u narednih nekoliko sedmica, izjavila Karla del Ponte za britanski Fajnenšel tajms.

List navodi da premijer Srbije Vojislav Koštunica, koji ranije nije bio spreman da hapsi preostale optuženike, sada, kako je rekla Karla del Ponte, "otvoreno govori kako bi to moglo da se uradi".

List primećuje da je Karla del Ponte, u četvorodnevnoj poseti Beogradu, sličnu promenu raspoloženja imala i krajem 2005, uoči hapšenja odbeglog hrvatskog generala Ante Gotovine.

Glavna tužiteljka složila se sa odlukom Evropske unije o nastavku pregovora sa Srbijom, imajući u vidu "konkretne rezultate" koje je nova Vlada Srbije postigla u prve tri sedmice.

Formiranjem koalicione Vlade Srbije 15. maja nadzor nad službama bezbednosti dat je proevropski orijentisanom predsedniku Borisu Tadiću, što je važna promena, rekla je glavna tužiteljka.

Karla del Ponte: Hoću rezultate sada

Na konferenciji za novinare posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Del Ponteova je rekla da će 18. juna podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN i da će on biti "odraz pozitivnih koraka" i da će u njemu objasniti šta će Vlada Srbije do tada uraditi.

Ona je na srpskom rekla: "Hoću rezultate... sada". Dodala je da je tačno da je jutros čestita šefu BIA Radetu Bulatoviću na hapšenju generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da činjenica da je Karla del Ponte u Beograd došla na poziv vlade i predsednika Srbije pokazuje da postoji saglasnost u vezi sa zajedničkim radom na okončanju saradnje s Haškim tribunalom.

Tadić je objasnio da je poziv glavnoj haškoj tužiteljki upućen pre hapšenja Zdravka Tolimira, u vreme kada je po formiranju Vlade Srbije dogovarana koordinacija sa svim međunarodnim institucijama.

"Akcije za lociranje, privođenje, hapšenje i ekstradiciju haških optuženika događaju se i dan pre nego što je formirana vlada, pre nego što su članovi vlade zvanično položili zakletve u parlamentu. To znači da imamo apsolutnu saglasnost oko okončanja saradnje s Haškim tribunalom", kaže on za Danas.

Na pitanje da li to znači da ranije takve saradnje nije bilo, Tadić je odgovorio: "Na ovakav način svakako, i nažalost ne."

Boris Tadić je izjavio i da saradnja s Haškim tribunalom mora biti završena, što znači hapšenje optuženih za ratne zločine. "Što se tiče traganja za Mladićem, to je ovog trenutka stvar policije i bezbednosnih službi, koji su u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije nije želeo da komentariše nagađanja da je Zdravko Tolimir uhapšen u Beogradu.

Sastanak i sa Đelićem

Karla del Ponte je najavila u razgovoru sa potpredsednikom srpske vlade Božidarom Đelićem, da će dati "zeleno svetlio" za nastavak pregovora Srbije i EU o Stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Del Ponteova je rekla da je veoma zadovoljna dosadašnjim sastancima u Beogradu i pokazanom voljom srpskih zvaničnika za punu saradnju s Haškim tribunalom, ali da očekuje i druge pozitivne korake.

Đelić je kazao da je završetak saradnje Srbije sa Tribunalom jedan od najvažnijih prioriteta nove vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.