Deca bez roditelja u Košnici prijateljstva

Izvor: Prva.rs, 28.Jul.2014, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca bez roditelja u "Košnici prijateljstva"

Dok se svi porodično i prijateljski pripremaju i odlaze na odmore, jedno udruženje već desetu godinu letovanje organizuje za decu bez roditelja ili iz socijalno ugroženih porodica. Za 68 mališana bez roditelja i adekvatnog roditeljskog staranja koji su boravili u kampu "Košnica prijateljstva“, osim kupanja i druženja, u prethodne dve nedelje organizovane su sportske aktivnosti, kreativne radionice i radionice nenasilne komunikacije.
PR UG "Košnica", Alma Kovčić kaže da se od jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << do jula već deset godina desetine mladih, uz pomoć mnogobrojnih institucija, istinski trude da deci, od kojih neka nikada nisu niti će porodično letovati, zaista pokušaju to i da dočaraju. Bez obzira na to što se sa njima druže i vaspitači i volonteri koji ne govore srpski jezik, Alma uverava da je ovde dovoljan i samo jedan jezik – jezik srca. A sve to ne bi bilo moguće bez desetina volontera koji u Begečku jamu svake godine dolaze iz celog sveta.
Prvi put sam u Srbiji i prvi dan mi je bio najčudniji, kada je trebalo zapamtiti skoro 70 imena mališana”, priseća se Alberto Garsija, volonter iz Španije. “Već sutradan, međutim, znao sam polovinu dece, a sedam dana kasnije sve njih. Divno i potpuno novo iskustvo za mene, dovoljno da kao volonter dođem i sledeće godine”.
Da letovanje zaista bude za pamćenje, ove godine pobrinula se i Asocijacija šefova kuvara Srbije koji su mailišanima pripremali hranu. U okviru kampa, održan je i mini Pozorišni festival  gde su i mali kamperi dobili priliku da na daskama koje život znače, pokažu šta su naučili u Košnici prijateljstva. Zabavili su se, učili, plivali i sunčali, ali, kako sami kažu, nova vršnjačka, kao i prijateljstva sa volonterima, se ipak najduže pamte. Zato bi želeli i da se vrate.
Još jedna misija je uspela, kažu u „Košnici“, čija je dugoročna vizija društvo u kom su svoj deci, bez obzira na veroispovest, nacionalnu pripadnost, socijalni i ekonomski status, poreklo, pol, fizičke i mentalne sposobnosti, zagarantovana sva dečja prava.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.