Dani srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu

Izvor: RTS, 27.Avg.2019, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu

U Despotovcu su u toku 27. "Dani srpskog duhovnog preobraženja". Na Viteškom turniru, koji se održava peti put, učestvuju više stotina takmičara iz 25 zemalja. Okosnicu "Dana preobraženja" čini naučni skup "Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti" što je čini jednom od retkih svetkovina u kojima nauka ima važno mesto.
U gradu Despota Stefana Lazarevića, publika već nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana uživa u brojnim koncertima duhovne, džez, rok, zabavne i srpske tradicionalne muzike. Lep utisak i doživljaj upotpunjuju književne večeri, filmske projekcije i likovne izložbe.

"Sa posebnom emocijom rađena je svaka slika", kaže Vlatka Milenković, direktorka Centra za kulturu, "svaka slika je za sebe priča, svaka slika poručuje nešto drugo, bogatstvo različitosti je i veliko bogatstvo i za našu likovnu koloniju i za život uopšte."
Okosnicu "Dana preobraženja" čini naučni skup pod nazivom "Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti".
"To je ostao jedinstveni primer da se u okviru svetkovina letnjih, a ima ih na svim stranama po Srbiji, ovde obavlja takva svetkovina, da to jeste svetkovina u kojoj i nauka ima svoje mesto", istakla je Zlata Bojović, akademik, član Programskog saveta.
Poseban pečat ovoj manifestaciji daje trodnevni Viteški turnir, sa više stotina učesnika iz 25 zemalja, a to je dobra prilika i za promociju turističke ponude Despotovca.
"Mi možemo slobodno da kažemo da brojke jesu baš takve, da je Festival pomogao, Despotovac, i manastir Manasija i Viteški festival, svakako pomogli da se razvije turizam u opštini Despotovac, povukao je bukvalno sve", kaže Ana Bogdanović, direktorka JP "Resavska pećina".
Festival srpske kulture u Despotovcu završava se sutra koncertom folklornog ansambla "Španac" na Trgu Despota Stefana Lazarevića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.