Danas je badnji dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2012, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je badnji dan

BEOGRAD -

Patrijarh srpski Irinej osveštao je večeras badnjak i prisustvovao obredu njegovog paljenja na platou ispred hrama Svetog Save na Vračaru.

Paljenju badnjaka prisustvovao je premijer Srbije Mirko Cvetković, kao i veliki broj građana.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve poželeo je vernicima srećan Badnji dan i Božić i poručio da je badnjak srpski simbol i prvi vesnik najradosnijeg događaja - rođenja Isusa Hrista i naveo da unošenje badnjaka u kuću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavlja ulazak Hrista u naša srca i duše.

"Neka blagosloven bude badnjak i neka ispuni sve nas radošću, mirom i ljubavi", poručio je patrijarh građanima ispred hrama Svetog Save.

Nakon paljenja Badnjaka, počelo je večernje bogosluženje u hramu Svetog Save.

Patrijarh srpski Irinej je u Božićnoj poslanici poručio Srbima na Kosovu i Metohiji " da budu istrajni u svom nepravednom stradanju i da ostanu na svojim ognjištima uz svoju crkvu i uz svoje svetinje na zemlji svojih dedova i pradedova".

Tradicionalnu poslanicu patrijarha srpskog Irineja, emitovaćemo u božićnom programu koji u 21 čas počinje na Prvom programu RTV-a.

Zapaljen badnjak ispred hrama u Sremskoj Kamenici

U iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u pravoslavnim hramovima počela su večernja bogosluženja, nakon kojih se tradicionalno pali osveštan badnjak.

Ispred hrama u Sremskoj Kamenici nadomak Novog Sada, takođe se pali badnjak, a kako to izgleda pogledajte u javljanju našeg reportera Marka Jakovljeva.



Srbi na Kosovu sekli badnjake, vladika Teodosije služio liturgiju

Srbi sa severa Kosova i južno od Ibra jutros su sekli badnjake u obližnjim šumama, a centralna gradska ulica u severnom delu Kosovske Mitrovice ukrašena je sa njima.

Posle seče badnjaka, grupa građana u severnom delu Kosovske Mitrovice se, vozeći ukrašene automobile, odvezla do barikade na mostu na Ibru, da bi se potom razišli.

Nisu zabeleženi incidenti, a na ulicama je bilo primetno više policajaca.

U hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, liturgiju je služio vladika raškoprizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva sa severa Kosova.

Vladika Teodosije je građanima čestitao praznike i poželeo im da ih i naredne godine dočekuju i proslavljaju u miru i na svojoj zemlji.

"Lepo je videti prepun hram naroda, posebno je puno dece u njemu, tako je bilo i ako Bog da biće i ubuduće", rekao je vladika i i dodao "naše je da imamo strpljenje, veru i nadu u Boga da će nas sačuvati i spasiti od svake opasnosti i iskušenja".

"Neka nam današnji Badnji dan bude praznik mira, ljubavi, i praznik svakog dobra, da Gospod iskoreni svako zlo među narodima i da se narodi ne sukobljavaju. Neka Gospod da da poživimo u ovom gradu i na ovom prostoru, u miru, slozi, ljubavi i slobodi", rekao je vladika Teodosije.

Episkop je osveštao i novosagrađeni objekat u blizini crkve koji će od sutra biti na usluzi vernicima. On je pojedincima koji su zaslužni za izgradnju tog objekta uručio arhijerejske zahvalnice.

U popodnevnim satima u crkvi Svetog Dimitrija biće održana liturgija, biće paljeni badnjaci i točena vruća rakija. Ista manifestacija biće održana i u svim ostalim crkvama na severu Kosova.

I Srbi u Srbi u Čaglavici i Gračanici su u ranim jutarnjim satima, posle svanuća, u velikom broju krenuli u seču badnjaka. Organizovano u grupama, otišli su u obližnje šume da bi posekli badnjak, koji su potom odneli kući.

Iz bezbednosnih razloga veći deo Srba više ne odlazi u šume u seču badnjaka pre izlaska sunca, kao što je bio ranije običaj na Badnji dan, već nakon što osvane dan.

Ko zbog snega nije mogao da ode u obližnje šume da seče badnjak, mogao ga je kupiti na više mesta u srpskim enklavama na Kosovu.

Dva badnjaka u Crnoj Gori

Na Cetinju su, kao i prethodnih godina, na Badnje veče naložena dva badnjaka - jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok su drugi naložile pristalice kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Mitropolija crnogorsko-primorska badnjake je nalagala pred Cetinjskim manastirom, dok je CPC to učinila u isto vreme ispred Dvorca kralja Nikole.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je, prilikom nalaganja badnjaka, da pomirenje treba da zavlada svuda, a posebno u Crnoj Gori i u gradu Cetinju.

"Okupljamo se ispred Cetinjskog manastira već 500 godina, sledeći tradiciju naših predaka, da se ogrejemo na ovom ognju bratske ljubavi i sloge, da jedni drugima oprostimo, da obnovimo u sebi veru u Hrista i ponovo krenemo putem bogočoveka, jer mi drugog puta nemamo", kazao je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da ga svake godine raduje nalaganje badnjaka ispred Cetinjskog manastira, ali ga i rani tuga, jer "neka naša braća lože neku vatru na Cetinju, koja nikada nije ložena".

"Zašto to rade, zašto ne dođu kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog. Niko njima ne brani da dođu kod ovog svetog ognja. Sve ih odavde blagosiljam i molim pred ćivotom Svetog Petra i ovim ognjem da i oni ubuduće priđu ovom mestu gde su se njihovi preci sabirali, da se ne odvajaju od svoje braće", kazao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je upitao ko ima pravo da ugrožava jedinstvo ljudi koje su ujedinili Božić i Isus Hrist.

"Ko ima pravo da razdvaja to bratstvo i tu zajednicu. Treba da zajedno proslavljamo rođenje Hristovo i da se zajedno okupljamo oko Božića", kazao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit kanonski nepriznate CPC Mihailo rekao je prilikom paljenja badnjaka ispred Dvorca kralja Nikole da "bez bez opstanka CPC nema ni opstanka Crne Gore".

Paralelno loženje badnjaka najavljeno je i u Podgorici, Nikšiću i Baru. Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine.

Povodom božićnih praznika neradni dani u Crnoj Gori su 6., 7. i 8. januar.

Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar, slave danas Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

Na Badnji dan se u pravoslavne domove se unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju "bdeti", budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja.

Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak se uveče pali na kućnom ognjištu kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane.

Uoči praznika pod kuće se posipao slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se, po predanju, rodio Hrist.

Božiću prethodi četrdesetodnevni post, a na dan praznika trpeza je bogata.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede.

Pravoslavci mese česnicu i lome na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenome Hristu, a veruje se da će onaj u čijem komadu bude novčić, naredne godine biti srećan.

Božić se slavi tri dana.

Predsednik Srbije Boris Tadić će za božićne praznike boraviti na Kosovu i Metohiji. Tadić će danas, na Badnji dan, posetiti manastir Visoki Dečani, gde će na Božić prisustvovati liturgiji. Predsednik Srbije je i prošle godine božićne praznike proveo u Dečanima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.