Dačić: Srbija posvećena rešavanju izbegličkog pitanja

Izvor: N1 televizija, 21.Apr.2017, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija posvećena rešavanju izbegličkog pitanja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija iskreno posvećena rešavanju izbegličkog pitanja koje je veoma aktuelna tema u celom svetu.

Na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH u Vršcu, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa, Dačić je rekao da u Srbiji boravi više od 7.500 izbeglica i migranata uglavnom sa Bliskog istoka prema kojima je postupljeno humano i odgovorno pošto Srbija i sama ima iskusva >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << s produženom izbegličkom situacijom - devedesetih godina primila je preko 600.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH, kao i preko 200.000 interno raseljenih lica s Kosova.

Šef diplomatije, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica i predsednik Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa, rekao je da je ovaj program doprineo rešavanju pitanja izbeglica iz Hrvatske i BiH.

U Vršcu je danas položen kamen temeljac za novih 20 stanova namenjenih izbeglim licima u okviru potprojekta Regionalnog stambenog programa, koji je vredan više od 13 miliona evra.

U okviru njega će biti izgrađeno ukupno 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave, a predviđena je i kupovina 250 seoskih kuća, izgradnja 120 montažnih kuća i dodela 330 paketa građevinskog materijala, što je ukupno 900 stambenih rešenja rekao je Dačić.

"Iako smo na pragu rešavanja pitanja izbeglica iz Hrvatske i BiH, pred nama su i novi izazovi, jer danas je, nažalost, izbeglištvo veoma aktuelna tema u čitavom svetu. U našoj zemlji trenutno boravi preko 7.500 hiljada izbeglica i migranata uglavnom sa Bliskog istoka. Potrudili smo se da im u uslovima njihovog produženog zadržavanja u Srbiji, jer mnoge zemlje gotovo potpuno zatvaraju granice, obezbedimo smeštaj, hranu, obuću, odeću, zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu pomoć", rekao je Dačić.

On je rekao da je izbeglicama s Bliskog isroka pružena "neka vrstu obrazovanja i osposobljavanja za izazove koji ih čekaju u budućnosti".

"Ovom pitanju smo pristupili humano i odgovorno, upravo zato što imamo iskustva sa produženom izbegličkom situacijom - devedesetih godina prošlog veka primili smo preko 600.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH, kao i preko 200.000 interno raseljenih lica, prognanih sa Kosova i Metohije. Zbog toga imamo humaniji pristup od mnogih zemalja i razumevanje za tešku situaciju u kojoj se nalaze ljudi u raseljenju", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Izgradnja stanova za izbegle u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2017

U Užičkoj ulici u Vršcu položen je kamen temeljac za izgradnju 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Vršcu. Stanovi se grade u okviru regionalnog progama u Republici Srbiji - Potprojekat 2...Nakon Sremske Mitrovice gde je postavljen kamen temeljac za 40 stanova, zatim Kruševca,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.