DULIĆ: OČUVATI PRIRODNO BOGATSTVO SRBIJE

Izvor: Kurir, 22.Maj.2011, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DULIĆ: OČUVATI PRIRODNO BOGATSTVO SRBIJE

BEOGRAD - Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je povodom Međunarodnog dana biodiverziteta (biološke raznovrsnosti), 22. maja, da Srbija čini sve kako bi očuvala ugrožene biljne i životinjske vrste na svojoj teritoriji.

- Doneli smo nekoliko ključnih dokumenata, pre svega Zakon o zaštiti prirode, uredbe i strategije o očuvanju biodiveziteta i na taj način ispunili međunarodne obaveze i ušlu u red zemalja koje znaju šta hoće sa svojom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prirodom-rekao je Dulić.

Dodao je da bi Srbija uskoro trebalo da ratifikuje Protokol iz Nagoje u čijem je nastanku učestvovala prošle godine, a koji predstavlja novu strategiju Ujedinjenih nacija za zaustavljanje masovnog istrebljenja biljnih i životinjskih vrsta.

- Kroz niz akcija koje su usklađene sa međunarodnim standardima pokušavamo da očuvamo bogatstvo naše prirode- rekao je Dulić.

Srbija pripada jednom od najznačajnijih centara biodiverziteta u Evropi, sa velikim brojem međunarodno značajnih biljnih i životinjskih vrsta i staništa, endemičnih vrsta, kao i vrsta od nacionalnog značaja.

Prema podacijma stručnjaka, stopa izumiranja biljaka i životinja i njihovih staništa u svetu danas je 10.000 puta veća nego što je prirodno.

Svetska unija za zaštitu prirode (IUCN) navodi da je ugrožen 21 procenat svih poznatih sisara, 30 odsto vodozemaca, 12 odsto ptica, 28 odsto gmizavaca, 37 odsto riba, 70 odsto biljaka i 35 procenata beskičmenjaka.

Sa lica Zemlje godišnje nestane oko 36.000 vrsta, što nepovratno narušava životne sisteme i negativno utiče na posredan ili neposredan način i na opstanak čoveka.

Ujedinjene nacije su na samitu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju u Rio de Žaneiru 1992. godine usvojile Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti kojom je potvrđen opšti konsenzus da je biodiverzitet temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja.

Generalna skupština UN proglasila je 22. maj za Medunarodni dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svesti i povećanja razumevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korišćenja.

Međunarodni dan ove godine obeležava se pod sloganom "Biodiverzitet i invazivne strane vrste" koje predstavljaju jednu od najvećih pretnji biološkoj raznolikosti, ekologiji i ekonomskoj dobrobiti društva i planete.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.