DSS: Investitori da ne strahuju

Izvor: B92, 25.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Investitori da ne strahuju

Beograd -- Portparol DSS poručuje stranim investitorima da su sigurni u Srbiji, koja neće prekidati ekonomske odnose ni sa jednom zemljom.

Andreja Mladenović je na konferenciji za novinare kazao da investitori nemaju razloga za strah uprkos neredima tokom kojih su prošle nedelje demolirani restorani Mekdonaldsa, ambasade i zgrade u kojima su smeštene strane banke. Istovreno, guverner NBS upozorava da bojkot stranih kompanija može negativno uticati na priliv investicija u Srbiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Srbija nije, niti će prekidati ekonomske odnose ni sa jednom zemljom. Akcioni planovi imaju delove koji se odnose na ekonomski momenat, ali nastavićemo da funkcionišemo kao i do sada", istakao je on.

Dodao je da će svi objekti stranih kompanija i amdasada u Beogradu i ostalim delovima Srbije biti zaštićeni, da će policija reagovati u skladu sa propisima i zakonom jer Srbija poštuje međunarodno pravo.

Povodom nereda koji su se dogodili 21. februara, nakon mitinga "Kosovo je Srbija", koji je organizovala vlada i političke stranaka u znak protesta zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Mladenović je kazao da je policija preduzela sve što je u njenoj moći i dodao da bi situacija bila gora da nije bilo pravovremene reakcije policije.

Na pitanje da li se DSS, kao stranka koja je članica vladajuće koalicije, oseća odgovornim za smrt jednog mladića i spaljivanje ambasada SAD i Hrvatske, on je naglasio da je stranka u više navrata pozivala na miran protest i da su osudili nasilje.

"Mi smo izrazili žaljenje zbog smrti i nasilja do kojeg je došlo jer to nije dobro i ne sme da se ponovi", istakao je on i naglasio da se "lično oseća odgovornim" za nerede, ali da je DSS učinila sve što je u njenoj moći da miting prođe mirno.

Na pitanje da li je ministar policije Dragan Jočić, koji se nalazi na bolničkom lečenju, bio upoznat sa akcijom policije u četvrtak, Mladenović je rekao da ne zna i dodao da MUP, dok je Jočić na bolovanju, vode državni sekretar i direktor policije.

Mladenović je najavio početak akcije omladine DSS koja će štampati i podeliti milion bedževa na kojima je zastava Strbije i natpis "Kosovo je Srbija".

Portparol DSS danas je još jednom ponovio stav da SAD treba da ponište odluku o proglašenju "lažne države Kosovo" kako bi se uspostavio red u međunarodno pravnom poretku.

"Otpor Srbije neće stati dok se odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova ne poništi u Savetu bezbednosti", naglasio je on dodajući da Srbija ima puno pravo da to traži jer je u pitanju "pravno nasilje".

Jelašić: Opasnost po investicije

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić ponovo je danas pozvao građane da ne bojkotuju inostrane banke i prodavnice, jer bi bojkot mogao loše da se odrazi na priliv inostranih investicija u Srbiju.

Sve banke koje posluju u našem bankarskom sistemu su domaće, bez obzira na to čiji je kapital, jer uostalom mnogi akcionari tih banaka i nisu iz zemalja, u kojima im je sedište, s obzirom da kapital ne poznaje granice, kazao je guverner.

"Neodgovorno je pa i smešno opredeljivati se za banku ili robu, na osnovu zemlje porekla i ja sam siguran da će se naši građani kao do sada pri kupovini rukovoditi svojim ekonomskim interesima, pre svega cenom i kvalitetom", rekao je Jelašić.

"Građani Srbije treba da znaju da svoj sadašnji standard treba da zahvale inostranim investicijama i mogućnostima zduživanja u inostranstvu, zbog toga se penzije uredno i na vreme isplaćuju, imamo porast radnih mesta - u bankarskom sektoru i za 50 odsto, a građani su dobili mogućnost da koriste kredite", objasnio je on.

NBS monetarnom politikom može na kratak rok da održi makroekonomsku stabilnost, ali se ne može ni iz čega stvoriti nešto, rekao je Jelašić.

On je upozorio da, ukoliko se smanje investicije i mogućnost zaduživanja u inostranstvu, račun će morati da plate privreda i stanovništvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.