DS: Nećemo rušiti Vladu

Izvor: Blic, 02.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Nećemo rušiti Vladu

Demokratska stranka nema nameru da ruši Vladu Srbije. Vlada će pasti samo ako to bude odlučio Koštuničin DSS. Demokratska stranka, međutim, nastaviće da insistira na potpisivanju sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa EU uprkos protivljenju koalicionog partnera DSS, rečeno je „Blicu" nakon jučerašnje zatvorene sednice Glavnog odbora DS.

Predsednik Srbije i, ujedno, predsednik DS Boris Tadić rekao je na otvorenom delu jučerašnje sednice da nikada neće odustati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od borbe za očuvanje Kosova unutar Srbije, ali ni od zalaganja za nastavak evropskih integracija.

- Vlada će opstati samo ako bude poštovala pet principa na osnovu kojih je i osnovana. Dok se oni budu poštovali, Vlada će postojati, a ukoliko se neko odrekne tih principa - Vlada je u problemu - rekao je Tadić.

On je rekao da se „devedesete godine nikad više neće ponoviti u Srbiji" i dodao da „prekidanjem diplomatskih odnosa sa državama koje su priznale nezavisnost Kosova", za šta se inače zalagao DSS, „ne možemo odbraniti naše legitimne interese".

- Svako prekidanje diplomatskih odnosa samo zadovoljava našu ljutnju i gnev i dovodi nas u samoizolaciju. Nijedna država ne brani svoje interese tako što prekida odnose sa državama od kojih zavisi njen ekonomski rast i stiže najviše investicija - kazao je Tadić, navodeći da Srbija sa zemljama EU ima trgovinsku razmenu od 60 odsto, a sa Rusijom pet odsto.

Predlozi o spuštanju diplomatskih odnosa na nivo otpravnika poslova i povlačenje ambasadora iz država koje su priznale unilateralnu nezavisnost Kosova i Metohiji, kao i tužbe protiv tih zemalja, prema njegovim rečima, krajnje su besmislene i opasne.

On je ocenio da bismo, ukoliko bismo prekinuli veze sa evropskim zemljama, imali slomljenu ekonomiju, povećanje nezaposlenosti, smanjenje investicija. Ukoliko bismo počeli da pretimo ratom, upozorio je on, imali bismo privredu projektovanu na ratne uslove, „a jednu takvu lekciju imali smo u bliskoj prošlosti".

Predsednik DS je rekao da Srbije treba da brani Kosovo međunarodnim pravom i otvorenim dijalogom.

- Optimizam, jasna vizija i jasan plan jeste ono što Srbija želi. Kukanje, žalopojke, podele na patriote i izdajnike retorika je koja Srbiji ne treba. Nema u Srbiji Vuka Brankovića, nema izdajnika. Svi moraju da brane Srbiju, ali moraju da brane i njen ekonomski prosperitet - ocenio je predsednik Srbije.

Dodao je da je DS spreman za nastupajuće lokalne izbore u maju. DS je još jednom potvrdio da na lokalne i pokrajinske izbore neće ići u koaliciji sa SRS i SPS.

Tadić zatražio izveštaj o neredima

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je juče od Vlade Srbije, nadležnih ministarstava i ostalih državnih organa da podnesu izveštaj i preuzmu odgovornost za nasilje u Beogradu nakon mitinga „Kosovo je Srbija" 21. februara. Osuđujući to nasilje, Tadić je ocenio kao pogrešno da se kosovski problem zloupotrebljava za političke borbe unutar države, podsećajući da je upozoravao na to da političke stranke ne treba da imaju ključnu ulogu na mitingu podrške za Kosovo i Metohiju.

- Niko nema pravo da naša iskušenja vezana za Kosovo koristi za političke svrhe, a ima mnogo primera da se to upravo radi. To što neki u svetu dovode u pitanje naš integritet ne znači da mi tako treba da se ponašamo. Posebno je opasno kad neki političari to podstrekavaju i opravdavaju. Svi koji pozivaju na rušenje ove zemlje, pozivaju na rušenje ustavnog poretka, a oni koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka, moraju biti kažnjeni - rekao je Tadić.

Protest Medvedevu

Tadić je rekao da je kandidatu za predsednika Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu uputio jasan i oštar protest zbog izveštaja objavljenog na državnoj televiziji Rusije u kojem se vređa ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić. Tadić je rekao da je dobio uveravanja da taj izveštaj nema nikakve veze sa ruskom državnom politikom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.