Izvor: Blic, 08.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crno, volim te, crno

Lorkin stih „Zeleno, volim te, zeleno" već se izmorio od citiranja. Ali to je stih u koji se može verovati. Teško se, međutim, može poverovati u sklonost prema crnom, bar u našoj civilizaciji za koju je crno simbol smrti i znak žalosti. Osim ako niste neki zakasneli darker ili - naš „savremeni" dizajner. Već sam pisao o pozorišnim programima u stilu nečitljivog tamnosivog sloga na crnoj podlozi. Nije pomoglo. Moj gnev raste. Ovog puta što sam dobio pozivnicu na kojoj jedva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razaznajem o čemu se radi.

U stilu ljubavi prema crnom, taj pridev je već u naslovu - radi se o filmskom ili video-proizvodu (šta li!) „Crna zora". Uz najveće napore pročitao sam da je reč o Karađorđu i Milošu Obrenoviću, kad je voždu, uz pomoć kuma, osvanula crna zora.

Nemam ništa protiv teme ni naslova, već protiv crne na crnom pozivnice.

Na drugoj strani izgleda da se opisuje projekat, a na trećoj je nešto možda zanimljivo - Plan simbola, koji se apsolutno ne može pročitati. Raspisujem konkurs za onog ko uspe da pročita tu stranicu.

Ono što se na prvoj strani takođe ne vidi jeste znak izvršnog producenta. Nazire se neka siva fleka, totalna dizajnerska, ne samo besmislica, nego i bezobrazluk nekoga sa rukama u džepovima.

Taman sam mislio da će sve to za mene ostati mala crna tajna, kad zavirih u veliki koverat i nađoh pismo - crno na belom! Tu napokon videh da je producent „Crne zore" Kinematografska i video-proizvodnja „NGTim" iz Niša.

Taman sam mislio da pogledam svoj raspored i odazovem se ljubaznom pozivu proizvodne kuće, kad shvatih da mi je pismo stiglo dan posle niške premijere. Tako, eto, nisam video na ekranu u Radovanjskom lugu, tom mestu zločina, svoje drage kolege Dragana Nikolića, kao Voždovu savest, i Petra Kralja u ulozi Naratora.

Žao mi je što zbog spore pošte Ivanu Vučkoviću, producentu i tumaču uloge Karađorđa, nisam tom prilikom mogao da uputim zaista dobronamerni kolegijalni savet da je dizajneru i štampariji morao da odbije taj besmisleni kontrapropagandni proizvod u stilu „crno, volim te, crno".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.