Izvor: Blic, 04.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitajte ga kao otvorenu knjigu

Čitajte ga kao otvorenu knjigu

Kako da zavedete, preotmete i zadržite muškarca. Pa onda, kako da ga odbacite, zaboravite, prebolite, zamenite, ili uradite s njim nešto deseto. Pročešljali smo knjižare i potražili umesto vas uputstva za upotrebu muškaraca.

Sudeći po ponudi knjižara 'Nolita', 'Derete', 'Platoa', 'Narodne knjige' i 'Kremena', najskromnija je ponuda domaćih naslova. Mada se iz svakog boljeg romana - eseje i naučnu literaturu da ne pominjemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - može štošta korisno naučiti o muško-ženskim odnosima, sabrali smo samo programska štiva tipa 'uradi sam'.

Seks i bez seksa

Za početak, domaći autori. Kuća ISBN objavila je dva priručnika prof. dr Jovana Marića, 'Ljubav, seks i depresija' i 'Bestidni seks - mali priručnik za vrhunski seks' (po 200 din).

Prvu knjigu namenio je onima koji su depresivni zbog nesporazuma s partnerima, a jezik je razumljiv širokoj publici. U drugoj se trudio da ne pređe granice vulgarnosti, da ne umanji ozbiljnost teme i da pokrije čitav spektar ljudske seksualnosti - od bestidne slobode do dirljive romantike. Usput pobija opšteprihvaćeno ubeđenje da muškarci više vole plavuše:

- Crnke asociraju na snagu, a ima muškaraca koji priželjkuju takve žene, naročito kad zasnivaju porodicu - kaže dr Marić.

Sandrina Vagner, autorka 'Almanaha ljubavi', tvrdi da žena mora da oštri svoje najjače oružje, ženstvenost. 'Najgora stvar koju možete da uradite jeste da mu olakšavate stvari. Muškarci se dobro osećaju kad treba dobro da se napregnu da bi vas osvojili. Nemojte im to uskraćivati', savetuje ona.

Vesela dresura

O Barbari i Alana Pizu već smo pisali, ali njihova duhovita dela, koja ipak razrešavaju sve nedoumice u vezi sa suprotnim polom, zbilja su nezaobilazna. 'Zašto muškarci ne slušaju, a žene ne tumače mape' i 'Zašto muškarci lažu, a žene plaču' (Mono & Manana; po 497 dinara), kriju odgovore na sva pitanja koje žene postavljaju sebi dok kuvaju ručak ili plaču u sitne sate, a tu je i more primera, anketa, istraživanja.

Podjednako vickasta je knjiga Karen Salmanson 'Kako dresirati muškarca' ('Poligraf'; 260 dinara). 'Ako imate problema s njegovim ponašanjem, ma koliko ludo zvučalo, vreme je da potražite savete profesionalnih trenera pasa. Njihove bezbedne i uspešne metode učiniće da on za kratko vreme počne lepo da se ponaša', kaže Salmansonova. Lude savete nudi i Samanta Džouns u knjizi '101 način da ga zavedeš' ('Poligraf'; 289 dinara). Ako ste sami i hoćete da napadnete objekat svoje požude, ovde ćete sigurno pronaći pravi recept.

Pravila dodira

Knjiga 'Ako je ljubav igra, ovo su pravila' Čeri Karter Skot (Mono & Manana; 454 dinara) sabira istine koje svi dobro znamo, ali ih svakodnevno zaboravljamo. 'Ako verujete da niste vredni ljubavi, takve ćete partnere i privući. Ako ne vodite brigu o svom izgledu, teško je očekivati da on u vašem telu vidi hram. Ako ste škrti, najverovatnije ćete privući ljubavnika koji prema vama neće biti velikodušan', navodi ona.

Geri Čepman, autor 'Pet jezika ljubavi' ('Soteria'; 450 dinara), smatra da ljudi ispoljavaju i primaju ljubav na različite načine, a on je izdvojio pet: kvalitetno vreme, reči priznanja i uvažavanja, pokloni, činjenje usluga i fizički dodir. Uz njegovu pomoć, funkcionisaćete kao tim, bilo da ste u braku ili vezi, naučićete da prepoznate i govorite jedinstvene jezike, da ljubav uzvraćate i primate.B. Tasić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.