Čile preispituje istoriju

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čile preispituje istoriju

Okolnosti smrti bivšeg čileanskog predsednika Salvadora Aljendea i nobelovca Pabla Nerude biće ponovo ispitane, pošto su vlasti te zemlje ponovo otvorile istrage i sudske dosijee, kako bi konačno utvrdile istinu o smrti dva najpoznatija Čileanca.

Sa zakašnjenjem od četiri decenije, sudski dosijei Salvadora Aljendea i Pabla Nerude ponovo su otvoreni.

Istražni organi su se našli pred delikatnim zadatkom: trebalo bi da odgonetnu da li je bivši predsednik Aljende >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaista izvršio samoubistvo i da li je nobelovac Neruda stvarno umro u bolnici od posledica raka prostate.

Narod traži istinu o tom neslavnom periodu čileanske istorije, kada je na tenkovima 11. septembra 1973. godine na vlast došao general Augusto Pinoče.

Telo predsednika Aljendea je prošlog meseca ekshumirano, pošto se sumnja da nije, kako je zvanično rečeno, izvršio samoubistvo iz "kalašnjikova" koji mu je pre toga, kao suvenir, poklonio Fidel Kastro.

Njegovi najbliži saradnici tvrde da je to režirana verzija, da je ta puška bila, ne u njegovom kabinetu u palati Moneda, već u njegovj kući.

Sada su na potezu forenzičari, koji bi, zahvaljujući novoj tehnici, trebalo da odgonetnu tu misteriju.

Događaj od početka pod velom misterije 

Augusto Pinoče je 1973. godine, uz pomoć CIA, izvršio puč. Sve je od prvog časa bilo obavijeno velom misterije.

Ni meci ni puška iz koje je Aljende navodno izvršio samoubistvo nikada nisu prikazani, predsednička palata je bila pod blokadom armije, a porodici nikada nije dozvoljeno da vidi njegovo telo.

Hunta nikada nije sprovela istragu o smrti levičarskog predsednika.

"Mislim da je dobro za državu i za svet da se sudskim putem utvrdi uzrok njegove smrti i okolnosti pod kojima se to dogodilo", ističe, povodom otvaranja zakasnele istrage, Aljendeova kćerka Izabela.

Početkom ovog meseca u Čileu je odlučeno da se otvori istraga i povodom smrti Pabla Nerude, nobelovca, velikog prijatelja ubijenog Aljendea, koji je umro samo 12 dana posle vojnog puča.

Zvanično se tvrdilo da je umro od raka prostate, ali se nezvanično uvek sumnjalo u tu verziju režima.

"Neruda je ubijen, jer je bio intelektualac, koga Pinoče nije želeo da ima za protivnika u opoziciji. Bio je odveden u bolnicu iz bezbednosnih razloga, a ne zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, kako se navodi u zvaničnoj verziji", tvrdi bliski saradnik i vozač velikog pesnika Manuel Araja.

Mnogi sumnjaju da je poznati pesnik otrovan. Pablo Neruda je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1971. godine i bio je veliki levičar.

Nerudinu smrt sada će ispitati sudija Mario Karosa, koji je bio delilac pravde i u slučaju Aljendea i 725 drugih nerešenih žrtava višegodišnje Pinočeove diktature.

Biće to, bez sumnje, veliki izazov, pošto kriminolozi navode da je u ovakvim slučajevima protek vremena najveći neprijatelj istrage i utvrđivanja istine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.