Čije dete su ubili kasapi?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2012, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čije dete su ubili kasapi?

Stravični detalji svedočenja bivšeg pripadnika OVK koji je direktno učestvovao u vađenju organa, a posebno oni delovi u kojima pominje imena nadređenih oficira i doktora koji su u svemu učestvovali, uskoro će biti predmet istrage i specijalnog tima Euleksa.

TRAŽE SVOJE NAJMILIJE: Porodice kidnapovanih Srba s kosmeta na protestu u Beogradu

 

Prema najavama iz Brisela, sa ovim svedokom uskoro će razgovarati šef specijalnog tima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Euleksa koji već istražuje trgovinu ljudskim organima na Kosovu Klint Vilijamson. Kako se saznaje, on će posetiti Beograd zato što želi da se "na licu mesta" uveri u istinitost tvrdnji ovog Albanca.

Ni u Briselu, ali ni u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije ne žele da iznose više detalja, ali bez sumnje, Vilijamsona će najviše zanimati imena doktora koji su u svemu učestvovali.

 

U prilogu koji je emitovao Javni servis Srbije, zaštićeni svedok je u jednom trenutku rekao da ga je "hirurgiju" učio "lekar koji je sada poznat u svetu i na Kosovu", pa se spekuliše da je najverovatnije reč o "doktoru Frankeštajnu", odnosno turskom hirurgu Jusufu Ergin Sonmezu koji je početkom prošle godine uhapšen zbog ilegalne trgovine organima u prištinskoj klinici "Medikus".

 

Uverenje da je svedok Tužilaštva za ratne zločine upravo njega apostrofirao leži i u činjenici da je, kako tvrdi, izvađeno srce od mladića, završilo u putničkom avionu sa turskom zastavom. Nažalost, srpskoj javnosti je i dalje nepoznanica ko je mladić koji je ubijen u stravičnom "ritualu" vađenja organa na severu Albanije. Bivši pripadnik OVK je kazao da je ovaj dečak, starosti 19-20 godina, u džepu imao fotografiju starije žene, najverovatnije svoje majke, da nije bio "Albanac" i ništa više.

  DOLAZI DA ISPITA SVEDOKA: Klint Vilijamson, šef specijalnog tima Euleksa  

U Udruženju kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova kažu da im se još niko od članova nije obratio prepoznajući svog nestalog.

- Premalo je informacija da bi nas bilo ko kontaktirao, ali time je naša patnja još veća, zato što je svako u tom mladiću prepoznao svog člana porodice - kaže Verica Tomanović predsednica ovog udruženja.

Ona dodaje da bez više detalja o tom ubijenom, ali i vremenskom i geografskom odredištu zarobljavanja ili prebacivanja u Albaniju, jako teško otkriti o kome je tačno reč.

- Mi potražujemo više od 520 ljudi, a Tužilaštvo nas nije kontaktiralo tražeći više detalja. Pretpostavljam da to nisu uradili zato što imaju kompletnu dokumentaciju o svakom od naših nestalih - kaže Tomanović i dodaje da posle svedočenja bivšeg pripadnika OVK, učesnika u trgovini organima, ovo Udruženje traži hitnu međunarodnu istragu koja bi se vodila pod okriljem Saveta bezbednosti UN.

- Savet bezbednosti UN se od 10. juna 1999. godine obavezao da će štititi živote svih građana Srbije, a od tada je zabeleženo i najviše kidnapovanja i ubistava. Smatramo da bi ova organizacija, kao najodgovornija sada trebalo da preuzme primat u istrazi i porodicama žrtava otkrije istinu, a odgovorne kazni - zaključila je Tomanović.

 

 Brisel suzdržan

 

U sedištu Euleksa u Briselu i dalje su suzdržani na obelodanjivanje svedočenja bivšeg pripadnika OVK. Portparol Specijalnog istražnog tima za otkrivanje istine o trgovini organima na Kosovu i severu Albanije Juri Las izjavio je da ne žele da komentarišu bilo šta u vezi ovog slučaja zato što je takva "politika tima".

- Naša politika je da se u javnost ne iznose informacije o toku i napretku istražnog procesa ili o bilo kakvim prikupljenim dokazima, u cilju istrage - kazao je Las za agenciju Beta. 

  I Bramerc u Beogradu

 

Zvaničnici Srbije odlučili su da jedna od ključnih tema predstojećeg sastanka sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom bude upravo trgovina organima i svedočenje bivšeg pripadnika OVK. Šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da se Bramercu ukazati na nove momente u istrazi.

- Pojedine zemlje nemaju interes da se to istraži i možemo protiv toga samo jakim dokazima i argumentima. Iskaz ovog svedoka je jedan argument koji će rasvetliti ono što se događalo na Kosovu i Metohiji - kazao je Ljajić. 

  Opisao "predavanje"

 

Svedok je doslovce ovako opisao doktora koji ga je učio vađenju organa:

"Počeli smo obdukciju kada je lekar koji je sada poznat u svetu i na Kosovu pričao kako se radi transplantacija, kako se vadi srce iz tela i kako se ono vakumira u jednu plastičnu kutiju, zatim kako treba neka ulja, neke medicinske tečnosti da se tu stave...", opisao je svedok Tužilaštva za ratne zločine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.