Češkoj vladi preti kolaps?

Izvor: B92, 04.Apr.2012, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češkoj vladi preti kolaps?

Prag -- Češka koaliciona vlada, koju čine tri partije, suočila se s mogućnošću kolapsa nakon što je jedan manji koalicioni partner zapretio napuštanjem kabineta.

To bi se moglo dogoditi ako ministar ne ispuni njihov zahtev za veliku rekonstrukciju vlade.

Premijer Petr Nečas izjavio je da neće pokleknuti pred "ucenama" i nazvao zahteve koaliconog partnera nekonstruktivnim, dodajući da će, u ukoliko se vlada raspadne, kriza biti rešena prevremenim parlamentarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima.

Lider stranke Javni poslovi Radek Džon rekao je danas da će ministri iz njegove stranke podneti ostavku 1. maja ako Nečas ne izvrši rekonstrukciju vlade, ne izmeni koalicioni sporazum i ne smisli plan o ukidanju nekih ministarstava i vladinih kancelarija zbog uštede novca, navodi AP.

Džon je kazao da premijer ima rok do 26. aprila za promene, ali Nečas tvrdi da nije jasno šta Džonova stranka zapravo traži. Premijer je rekao da će razgovarati o to situaciji sa koalicionim partnerom, ali nije precizirao kada.

Nečas je dodao da će njegova konzervativna Građanska demokratska partija uskladiti poteze sa drugim koalicionim partnerom, konzervativnom partijom TOP 09.

"Ali, ako situacija rezultira raspadom vlade, trebalo bi što pre da budu održani prevremeni izbori", zaključio je premijer.

Njegova vlada položila je zakletvu u julu 2010. i od tada je imala nekoliko kriza zbog tenzija među koalicionim partnerima zbog različitih pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.