Češka, levica vodi na izborima

Izvor: RTS, 26.Okt.2013, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka, levica vodi na izborima

Dvodnevno glasanje na parlamentarnim izborima završeno je u Češkoj, a prvi preliminarni rezultati pokazuju da prednost zasad ima Socijaldemokratska partija. Neočekivano na drugom mestu je populistička partija ANO, milijardera Andreja Babiša, a na trećem Komunistička stranka.

U Češkoj je završeno dvodnevno glasanje na parlamentarnim izborima, a preliminarni rezultati pokazuju da je najviše glasova osvojila Socijaldemokratska partija, ali lider te stranke predviđa teške >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pregovore o formiranju nove koalicione vlade.

Ova stranka levog centra sa proevropskom orijentacijom, koju predvodi bivši ministar finansija Bohuslav Sobotka, osvojila je oko 22 odsto glasova, kako pokazuju rezultati prebrojavanja glasova sa dve trećine glasačkih mesta, što je znatno ispod 30 odsto koliko je bilo predviđano, prenosi Rojters.

"Ako donji dom parlamenta bude podeljen, suočićemo se sa teškim pregovorima o formiranju vlade", rekao je Sobotka češkoj televiziji.

On je dodao da su socijaldemokrate spremne za te teške pregovore i da će pokušati da oforme "prikladan i stabilan kabinet", ali je napomenuo da je spreman da pregovara sa svim strankama izuzev partija desnog centra koje su vodile poslednju vladu.

Prema preliminarnim rezultatima, novoformirani protestni pokret ANO ("Da"), koji se bori protiv korupcije, na čelu sa privrednim tajkunom Andrejem Babišom, osvojio je drugo mesto sa oko 19 odsto glasova, dok su trećeplasirani komunisti sa 16 odsto dobijenih glasova.

Babiš je rekao da ne želi da se njegova stranka, ANO, pridruži bilo kakvoj novoj koaliciji i da, za sada, ne može da razmišlja o podršci kabinetu socijaldemokrata.

Još četiri stranke, među kojima su dve partije desnog centra čija se koalicija, posle skandala, raspala u junu, izgleda da će preći prag od pet odsto glasova koliko je potrebno da bi ušle u parlament.

Od socijaldemokratske vlade moglo bi da se očekuje da će bankama i velikim kompanijama povećati poreze, kako bi se obezbedila novčana sredstva za socijalne programe, a budžetski deficit održao ispod nivoa od tri odsto BDP koji je naložila EU.

Socijaldemokrate, koje od 2006. godine nisu na vlasti, ranije su govorile da žele da oforme manjinsku vladu koju bi u parlamentu podržali komunisti, naslednici totalitarne stranke koja je izgubila vlast u "plišanoj revoluciji" 1989. godine.

To bi bilo prvi put da ova krajnje levičarska stranka dobije ikakvog udela u vlasti u postkomunističkom periodu, navodi Rojters.

Na dvodnevnim izborima u Češkoj su 24 partije predstavile skoro 6.000 kandidata za 200 mesta u donjem domu parlamenta.

Izbori su održani nakon višemesečnog političkog meteža, koji je počeo korupcionaškim skandalom zbog kog je vlada desnog centra premijera Petra Nečasa u junu morala da podnese ostavku, a zatim u avgustu prelaznoj vladi izglasano nepoverenje.

Česi su već pokazali da su naklonjeni levoj struji kada su u januaru izabrali bivšeg komunistu Miloša Zemana za predsednika, nakon 10 godina pod vlašću desničara i evroskeptika Vaclava Klausa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Češka, pobeda socijaldemokrata

Izvor: RTS, 26.Okt.2013

Najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Češkoj osvojila je socijaldemokratska stranka. Na drugom mestu je populistička partija ANO, milijardera Andreja Babiša, a na trećem Komunistička stranka. ..Na vanrednim parlamentarnim izborima najviše glasova je osvojila Češka socijaldemokratska...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.