Ceo Zapadni Balkan da uđe u EU

Izvor: B92, 18.Jun.2011, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ceo Zapadni Balkan da uđe u EU"

Bratislava -- Sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da postanu članice Evropske unije, smatra šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Za sada izgleda da će to prvo postati Hrvatska, kaže Švarcenberg, ali naglašava da je veoma dobro pripremljena i Srbija.

Makedonija bi morala da reši spor oko imena sa Grčkom. Albaniju potresaju unutrašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporovi. Unutrašnje sporove treba da reši i Bosna i Hercegovina", rekao je Švarcenberg u intervjuu za slovačku agenciju TASR, povodom 20. godišnjice početka raspada SFRJ.

Švarcenberg smatra i da posle hapšenja Ratka Mladića, Srbiju na putu ka EU ne treba uslovljavati izručenjem drugih optuženih za ratne zločine.

"Kada je reč o ulasku u EU to više ne bi trebalo da igra ulogu. Ne zaboravimo koliko je nemačkih ratnih zločinaca 'trčkaralo po svetu' 50-ih i 60-ih godina na slobodi. Ne budimo tako licemerni. Mislim da sve zemlje bivše Jugoslavije rade šta mogu u tom smeru", zaključio je Švarcenberg.

On smatra i da trenutna situacija u kojoj su neke zemlje EU, među kojima i Češka priznale Kosovo, a neke među kojima je Slovačka nisu, neće trajati večno i da i "pred Kosovom stoji evropska budućnost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.